На сайті:

На сайті 189 гостей та відсутні користувачі

День Європи в Україні

b4iN6on4cBmawVv6CqWL7gДень Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, який ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. 9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

Через три з половиною десятиліття на Міланському саміті у 1985 році лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».

Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер.

У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи долучилися держави-кандидати на вступ до ЄС. У цих країнах святкування набуло певного політичного забарвлення і було спрямоване на формування громадської думки щодо підтримки вступу до Євросоюзу. Проводилися регіональні конференції та круглі столи, публічні дебати, виступи на телебаченні та радіо громадських діячів, широка інформаційно-роз’яснювальна кампанія, культурно-розважальні програми, спортивні змагання тощо.

Україна – єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається День Європи . Щорічне відзначення згаданого заходу в нашій державі започатковано Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339, яким встановлено третю суботу травня датою святкування в Україні Дня Європи.

Урочиста церемонія відкриття Дня Європи традиційно проходить у Києві. За сприяння Представництва ЄС в Україні та посольств держав-членів ЄС на центральній вулиці м. Київ  – Хрещатику облаштовується так зване "Європейське містечко". Таке містечко складається з павільйонів, що представляють Україну, кожну державу-члена ЄС, Європейську Комісію та міжнародні організації. У павільйонах презентується географія, культура, історія та найбільші міста держав-членів ЄС, організовуються публічні дебати з послами та представниками української влади, проводяться вікторини з європейської тематики та мовні курси, облаштовуються "куточки національних страв" держав-членів ЄС тощо.

Упродовж останніх років успішно апробовано практику широкомасштабного святкування Дня Європи у регіонах України. За сприяння Представництва ЄС в Україні та посольств держав-членів ЄС спільно з обласними, міськими та районними державними адміністраціями в обласних центрах та містах України щорічно проходять повномасштабні святкові заходи. Крім участі в офіційному відкритті святкування Дня Європи, відбуваються зустрічі послів держав-членів ЄС з представниками органів місцевих та обласних влад, студентами та викладачами місцевих університетів, представниками неурядових та громадських організацій, засобів масової інформації.

Багаторічний досвід організації Дня Європи в Україні вказує на те, що цей День поступово стає справою державного значення і відіграє непересічну роль у формуванні громадської думки в Україні про майбутнє нашої держави в європейській сім’ї народів.

Відзначення Дня Європи в Україні − це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. У цей день жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії усіх націй континенту.

Головними цілями відзначення в Україні Дня Європи є:

формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України;

ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями;

популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді;

залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.

Україна — найбільша європей­ська країна, яка заявила про своє бажання увійти до європейського співтовариства. Європейська інтеграція України та її ефективна модернізація залишаються визначальними державними пріоритетами на сьогоднішній день. Тому важливо, щоб учні більше дізнавались про європейські країни, рівень їхнього розвитку та місце в світі.     Школярі – найбільш зацікавлена цільова аудиторія. У пошуках «за» чи «проти» європейської інтеграції вони цікавляться Європою і Європейським Союзом та із задоволенням користуються будь-якою нагодою для демонстрації свого бачення. А отже, навчальні заклади є дуже цінними ресурсами в організації та проведенні святкування Дня Європи.