На сайті:

На сайті 134 гостей та відсутні користувачі

Учителі судяться з урядом

20.06.14

Уперше за часи незалежності України освітянська профспілка змушена відстоювати інтереси педагогічних працівників в Окружному адміністративному суді м. Києва.

Справа в тому, що своїми постановами від 25 березня 2014 р. № 88 та № 89 Кабінет Міністрів України змінив порядок виплати надбавок педагогічним працівникам установ і закладів освіти за престижність праці та працівникам бібліотек за особливі її умови. Скасовано чинний до цього часу фіксований розмір таких надбавок відповідно 20 та 50 відсотків посадових окладів, уведено так званий «гнучкий» – від 0 до 20 % чи до 50 % – і прив’язано його до забезпеченості фондом оплати праці. Оскільки в більшості навчальних установ і закладів бюджетами на поточний рік він передбачений не в повному обсязі, то внаслідок прийнятих урядом рішень заробітна плата вчителя, вихователя, викладача та інших педагогічних працівників, а також бібліотекарів може зменшитися на суму від 278 до 471 гривень на місяць.

Профспілкові органи різних рівнів неодноразово направляли звернення до найвищих посадових осіб та органів держави з вимогою скасувати цей дискримінаційний документ. Однак ці вимоги не були задоволені. Тому 17 квітня 2014 року Профспілка працівників освіти і науки України звернулася до суду з адміністративним позовом про скасування постанов Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 року № 88 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. № 373» та № 89 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2009 р. № 1073».

У позовній заяві наголошено, що ці нормативно-правові акти Уряду суперечать Рекомендації ЮНЕСКО/МОП “Про становище вчителів”. Ідеться про приділення особливої уваги заробітній платі вчителя: вона повинна відповідати значенню педагогічної діяльності для суспільства та бути співмірною із заробітною платою, що виплачується працівникам інших професій. Постанови також не відповідають конституційним нормам, які забороняють при внесенні змін до чинних законодавчих актів звужувати зміст та обсяг існуючих в Україні прав і свобод. Окрім того, Кабінет Міністрів України порушив і процедуру підготовки та прийняття цих документів.

22 квітня 2014 року Окружний адміністративний суд м. Києва відкрив провадження у справі. Відбулося вже три судових засідання (20 травня, 3 та 12 червня), на яких були заслухані аргументи сторін.

За клопотанням Профспілки до матеріалів справи долучено більше 1000 звернень обласних, районних та первинних організацій Профспілки освітян на підтримку своєї позиції в суді та з вимогами про поновлення прав на отримання надбавок педагогічним працівникам за престижність праці у фіксованому розмірі 20 відсотків та бібліотечним працівникам у розмірі 50 відсотків.

12 червня 2014 року Окружний адміністративний суд міста Києва оголосив перерву в адміністративній справі за позовом Профспілки працівників освіти і науки України до Кабінету Міністрів України. Дата проведення наступного судового засідання буде визначена та доведена до відома сторін після формування нового складу колегії суддів.

 

Зоряна Король, заступник голови Івано-Франківського обкому Профспілки працівників освіти і науки України

Додати коментар

Захисний код
Оновити