На сайті:

На сайті 449 гостей та відсутні користувачі

Зустріч з Лілією Гриневич

01.02.12
31 січня в Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбулось засідання Асоціації керівників вищих навчальних закладів за участю Л. Гриневич, першого директора Українського центру оцінювання якості освіти, координатора руху “Суспільство знань”, котра представила Проект Закону України “Про вищу освіту”.
Учасники заходу – Роман Іваницький, заступник голови облдержадміністрації; Зінаїда Болюк, начальник головного управління освіти і науки облдержадміністрації; керівництво Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації, зокрема, Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Івано-Франківського національного медичного університету, університету права імені Короля Данила Галицького, Косівського державного інституту декоративного та прикладного мистецтва ім. В. І. Касіяна Львівської національної академії мистецтв, Івано-Франківського базового медичного коледжу та ін. – обговорили ключові питання засідання. Насамперед, З. Болюк наголосила на доцільності проведення зовнішнього незалежного оцінювання та вступних випробувань на спеціальності, які потребують вияву творчих нахилів. Також висловила думку про те, що документ урегулює нормативно-правову базу інститутів післядипломної педагогічної освіти як навчальних закладів.
Лілія  Гриневич, співавтор законопроекту розповіла присутнім про базові моменти законопроекту, котрий передбачає мінімізацію державного втручання у справи  вищих навчальних закладів, забезпечує певну їм автономію. Ідеться про фінансову (повністю передати вищим загальноосвітнім навчальним закладам їхні майнові комплекси з обмеженням у використанні, а також надати право власності на інтелектуальні продукти, які виробляють ВНЗ сьогодні, що стимулюватиме до наукових досліджень); кадрову (ВНЗ передбачає затвердження і формування штатного розпису); академічну (два види держстандартів, які стануть основою ліцензування, акредитації) автономно.
Обговорювалась необхідність розмежування освітнього та кваліфікаційного рівнів. Особливістю законопроекту  є врегулювання механізму розподілу коштів у ВНЗ державної форми власності.
Таким чином, представлений законопроект покликаний заповнити прогалини чинного Закону України “Про вищу освіту” і в обговоренні прийшли до думки, що реформування галузі потребує оновлення усіх законів про освіту.
IMG_6867yuy
IMG_6870frtrr

Додати коментар

Захисний код
Оновити