На сайті:

На сайті 98 гостей та відсутні користувачі

Дебати на тему ” Яка модель національної безпеки є найбільш оптимальною для України в умовах нових глобальних викликів ”

21.02.12

17 лютого 2012 року в Івано-Франківську на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника було проведено молодіжні дебати „Яка модель національної безпеки є найбільш оптимальною для України в умовах нових глобальних викликів?” за участі студентських команд івано-франківських ВНЗ.

Дебати відбувалися на виконання Закону України „Про основи національної безпеки України” №964-IV від 19.06.2003 р. (із змінами, внесеними згідно із Законом N 2411-VI від 01.07.2010 р.), Закону України „Про засади внутрішньої і зовнішньої політики” N2411-VI від 01.07. 2010 р., Указу Президента України "Про забезпечення продовження конструктивного партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору" №1039/2010 від 18.11.2010 р.

Організатори дебатів – Інститут трансформації суспільства, Посольство Республіки Польща в Україні, Івано-Франківська обласна державна адміністрація, Івано-Франківська міська рада, Управління державної служби Головдержслужби України в Івано-Франківській області, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. В дебатах взяли участь студентські команди Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького. Також учасниками заходу були директори та вчителі загальноосвітніх шкіл, викладачі і студенти вищих навчальних закладів, засоби масової інформації Івано-Франківщини.

Мета дебатів:
- інтерактивне обговорення можливих моделей забезпечення національної безпеки України: позаблоковість; євроатлантична модель; членство в ОДКБ; модель європейської безпеки (в рамках російської ініціативи);

- усвідомлення молоддю переваг і недоліків різних моделей забезпечення національної безпеки України;
- визначення шляхів протистояння новим глобальним викликам безпеці в рамках базових моделей міжнародної безпеки;

-вивчення думки освітян Івано-Франківської області щодо найбільш ефективної моделі національної безпеки для України.

З вітальними промовами до учасників дебатів звернулися:

Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства, Даріуш Станішевські - перший секретар Посольства Республіки Польща в Україні,  Ростислав Заремба – заступник начальника головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської державної адміністрації; Олег Білоус – доцент Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Дебати проходили у два тури: І тур „Які переваги та недоліки членства України в ОДКБ”, ІІ тур „Євроатлантична модель розвитку: переваги та недоліки для України”. Оцінювало виступи команд та обирало переможців дебатів експертне журі. Підтримувала студентські команди аудиторія, що складалася з викладачів та студентів вищих навчальних закладів Івано-Франківщини, освітян області, представників громадських організацій та ЗМІ. Кожен з присутніх мав змогу поставити запитання членам команд. Серед учасників даного заходу було проведено анкетування для вивчення громадської думки щодо найефективнішої для України моделі національної безпеки.

Дебати є однією із оптимальних форм засвоєння інформації. Насамперед вони потрібні для розвитку критичного мислення (уміння аналізувати, виявляти сильні та слабкі сторони тих чи інших тез, виробляти оптимальне рішення з урахуванням наявних ресурсів, давати оцінку фактам та поєднувати їх у тенденцію, оцінювати наслідки та результати дій з точки зору їх ефективності); розвитку структурного мислення (виховувати вміння організувати мисленнєвий процес, структурно викладати свої думки, будувати логічні системи та конструкції, виявляти в них суперечності), розвитку навичок риторики (оволодіння усним мовленням та мистецтвом переконання, відпрацювання навичок складання текстів промов та публічних виступів з ними, розвиток уміння тримати себе перед аудиторією), накопиченню нових знань (накопичення та систематизація нових знань з історії, права, культури, релігії, філософії, політики та інших сфер суспільного життя); розвитку вміння працювати з людьми (уміння працювати в колективі (команді, клубі), бути толерантними до протилежних думок, вислуховувати та розуміти контраргументи, поважати співбесідника)

Додати коментар

Захисний код
Оновити