На сайті:

На сайті 107 гостей та відсутні користувачі

На Прикарпатті відзначали Всесвітній день гуманітарноїдопомоги

20.08.14

15 серпня з нагоди Всесвітнього дня гуманітарної допомоги в приміщенні народного дому «Просвіта» (м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського 18), відбулися заходи для осіб, що прибули на Прикарпаття з АР Крим та районів проведення АТО, організовані регіональним штабом з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО.
Методисти обласного центру практичної психології і соціальної роботи Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти провели три майстер-класи для дітей різних категорій та їх батьків.
Тетяна Глуханюк створювала із дітками 8-12 років небесного ангела з допомогою техніки «Квілінг». Квілінг – це мистецтво створювати плоскі композиції або ж об’ємні вироби зі смужок, які робляться з паперу. Також квілінг ще називають «паперовою філігранню». Композиції в квілінгу складаються з паперових відрізків однотипної або різної форми, які в свою чергу прикріплені до основи або склеєні між собою. Тонкі смужки паперу скручуються в рулони (ще їх називають ролами), яким потім дають злегка розвернутися і в кінцевому підсумку надають їм бажану форму. З паперових спіралей створюють квіти та візерунки, які потім використовують зазвичай для прикраси листівок, альбомів, подарункових упаковок, рамок для фотографій. Робота з папером корисна також тим, що добре розвиває дрібну моторику рук, вчить розрізняти кольорову гамму і поєднувати кольори гармонійно.
Лілія Крикун провела майстер-клас для дітей 12-16 років «Чарівний декупаж». Декупаж – це мистецтво декорування меблів, посуду, скла, порцеляни, дерева, пластмаси, тканини, шляхом наклеювання вирізок кольорового паперу в поєднанні зі спеціальними ефектами такими як розфарбовування, вирізання, покриття сусальним золотом та ін. Зазвичай будь-які предмети (наприклад невеликі коробки або скляні банки), прикрашаються тришаровими серветками, вирізками з журналів чи спеціально виробленого паперу і покриваються лаком (часто декількома шарами) до тих пір, поки не зникне «стик» і результат не буде виглядати як розпис або інкрустація. Основна мета декупажу – отримати ефект намальованої картини на предметі, який декорується. Важливим є те, що мистецтво декупажу може опанувати будь-хто, потрібно тільки бажання і терпіння.
Як і будь-яка творчість, декупаж – чудовий спосіб розслабитися після напруженого дня. Повторювані рухи – як при малюванні, шитті, вишиванні, валянні з вовни, плетінні – позитивно впливають на нервову систему. Заняття по декупажу нормалізує серцебиття та артеріальний тиск, а також допомагає зосередитися.
Вікторія Павлюк працювала із дітками 5-8 років за програмою «Сонячні зайчики». Основним методом, який використовувався у роботі із дітьми була арт-терапія. Малювання дозволяє дітям в образній формі передати те, що вони знають і переживають, хоч і не можуть виразити вербально. Малюнок для дитини виступає не мистецтвом, а мовою, – це своєрідне експериментування з символами в якості замінників реальних об'єктів. Окрім цього, малювання реалізує потребу особистості в самовираженні.
Дослідження вчених (Л.С.Виготський, Є.П.Крупник, О.М.Леонтьєв, С.Л.Рубінштейн) переконливо доводять, що, завдяки творчості, відбувається активізація зорових, слухових та інших рецепторів з наступною зміною фізіолого-біологічних ритмів організму. Тобто відбувається своєрідна очисна реакція, яка гармонізує внутрішній світ людини, сприяє встановленню комфортного стану особистості у відносинах зі своїм “Я”. Відтворення власного світовідчуття і світосприйняття за допомогою барв є показником психічного стану дитини, її самоусвідомлення в навколишньому середовищі.
Основною метою всіх «ручних» майстер-класів було посприяти психічному та особистісному зростанню дитини, розвивати творчі здібності, дрібну моторику, підвищити впевненість в собі, допомогти подолати внутрішні переживання, агресивні тенденцій, розвивати комунікативні навички співпраці, почуття  єдності, згуртованості, приналежності до групи. Адже саме спонтанна образотворча діяльність для дитини найбільш природна і цікава, вона не вимагає виняткових інтелектуальних зусиль, близька до гри і не викликає тривожних переживань.

Додати коментар

Захисний код
Оновити