На сайті:

На сайті один гість та відсутні користувачі

МІСТО ГЕРОЇВ

29.09.14

IMG 4686 111В Івано-Франківську відбулося освячення пам’ятної дошки непересічній особистості в історії України – Василю Вишиваному. Розмістили її на стіні Обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, лицем до вулиці, яка названа на честь цього видатного діяча.

Василь Вишиваний (справжнє ім’я – Вільгельм Франц фон Габсбург-Лотрінґен) знаний як український військовий діяч, політик, дипломат, поет, австрійський архікнязь (ерцгерцог), полковник Легіону Українських Січових Стрільців. Ім'я, під яким він був відомий в Україні, йому дали галицькі вояки під час Першої світової війни.

Василь Вишиваний прославився своїми військовими та дипломатичними здібностями, поезією і любов'ю до України. Своїми помислами і життєвим шляхом він тісно пов'язаний із Прикарпаттям.

Доля колишнього полковника УСС довго залишалася невідомою, і лише в останні роки, коли стали доступними архіви, дослідники знайшли записи допитів і справу на нього. За «зв’язки з ОУН, англійською і французькою розвідками» Вільгельма фон Габсбурга було засуджено до 25 років тюремного ув’язнення, однак 1948 р. він помер у Лук'янівській в’язниці Києва від туберкульозу. 1989 р. його посмертно реабілітовано.

Варто зазначити, що пам’ятна дошка Василю Вишиваному – вже одинадцята, встановлена в рамках проекту «Івано-Франківськ – місто героїв», який покликаний донести до громадськості якнайбільше інформації про постатей та події, що залишили суттєвий слід в історії не тільки столиці Прикарпаття, але й України і світу.

IMG 4681

IMG 4682

IMG 4685

IMG 4686

Додати коментар

Захисний код
Оновити