На сайті:

На сайті 112 гостей та відсутні користувачі

Мова – найдорожча спадщина народу

16.14.15

20150214 122237 1114 лютого 2015 року на базі Івано-Франківського технікуму ресторанного сервісу і туризму Національного університету харчових технологій відбувся фінальний етап V Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Його було започатковано у вересні 2010 року Указом Президента України з метою піднесення престижу української мови і літератури в молодого покоління, заохочення учнів та студентів до вивчення рідної мови, підвищення рівня загальної мовної культури.

У V фінальному етапі взяли участь учні 5–11 класів (21) та студенти вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації (13). Діти виконували завдання, підготовлені Міністерством освіти і науки України. Уже традиційно конкурс організовував департамент освіти і науки обласної державної адміністрації спільно з Івано-Франківським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти.

Завдання на конкурсі в першу чергу спрямовані на розвиток творчих здібностей юних талантів. Написання творів, казок та притч спонукає дітей до творчого мислення, поетичного та художнього сприймання, аналізу образно-емоційного змісту. Кожна творча робота передбачала додаткове завдання: використання прямої мови, поширених звертань, однорідних членів речення та діалогів. Усі завдання були тематично пов’язані із життєвим і творчим шляхом Тараса Григоровича Шевченка.

Після закінчення письмового туру відбулось урочисте нагородження переможців ІІІ (обласного) етапу V Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської і студентської молоді імені Тараса Шевченка. Свої побажання і слова вдячності теплими та щирими вітаннями висловили: заступник директора департаменту – начальник управління дошкільної, загальної, середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки облдержадміністрації Іван Будзак; ректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, заступник голови оргкомітету Роман Зуб’як; голова журі, завідувач лабораторії суспільно-філологічних дисциплін ІФОІППО Наталія Уманців; головний спеціаліст департаменту освіти і науки облдержадміністрації Наталія Пігач. Юним талантам були вручені дипломи І, ІІ, ІІІ ступенів та подарунки від департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

Як запевняють самі учасники, знати українську мову і літературу не тільки престижно, а й необхідно, адже ці предмети несуть у собі історичну, естетичну й культурну інформацію про український народ, його національні глибини та моральні цінності. Ознаки будь якої нації – це освіченість, духовність, культура та мова, якщо людей позбавити таких якостей – нація приречена на зникнення. Тому дуже важливо активізувати зусилля з підвищення освіченості, створювати умови для інтелектуального та мовно-літературного розвитку підростаючого покоління, щоб у першу чергу, виховати гідних українців і не загубити найдорожчу спадщину українського народу.

20150214 101054

20150214 131223

20150214 131128

20150214 122237

IMG 0074



Додати коментар

Захисний код
Оновити