На сайті:

На сайті один гість та відсутні користувачі

Юні прикарпатські дослідники змагаються у Міжнародному конкурсі з українознавства

27.02.15

IMG 6766 1127 лютого ц. р. в актовому залі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти учні захищали свої науково-дослідницькі роботи. У Міжнародному конкурсі з українознавства, ініційованому Міністерством освіти і науки України, Науково-дослідним інститутом українознавства та Міжнародною асоціацією «Україна і світове українство», прикарпатські школярі беруть участь упродовж восьми років.

Метою заходу є залучення учнівської молоді до вивчення феноменів України та українства в сучасному вітчизняному, європейському і світовому гуманітарному просторі, сприяння самореалізації кожної особистості в дусі поваги до держави, історії, традицій, культури нашого народу.

Конкурс має відкритий характер, і в ньому за власним бажанням можуть брати участь учні 8–11 класів загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та форм власності України та учнівська молодь з-за кордону. Випробування передбачають написання робіт з таких напрямів, як дослідження українського етносу, його психології та ментальності, розвиток національної ідеї, державотворення, вивчення самобутності української мови, освіти, науки, природи, історії тощо.

Загалом на обласний етап представлено 29 науково-дослідницьких робіт, з них найбільша кількість з Калуша – 5, Івано-Франківська, Коломиї – по чотири, Верховинського району – 3, Калуського, Тлумацького районів – по дві. Серед навчальних закладів варто згадати Івано-Франківський обласний ліцей-інтернат для обдарованих дітей із сільської місцевості, учні якого подали на конкурс 4 роботи. Серед матеріалів є як індивідуальні, так і колективні.

Тематика цьогорічних досліджень доволі різноманітна. Зокрема, школярі звернулися до таких питань, як соціальне сирітство в сучасній літературі для підлітків, аналіз текстів пісень гурту «Океан Ельзи», творчість Володимира Івасюка, дівчата у лавах січового стрілецтва, видатні постаті країни, пов’язані з Прикарпаттям. Учнів цікавлять також проблеми національної ідентичності, правової свідомості українців, відродження духовної спадщини народу. Юні дослідники описують самостійну пошукову діяльність з вивчення рідного краю, духовних святинь, самобутності окремих поселень області, мовних явищ, життєвого шляху і творчих надбань митців нашого краю.

Конкурсні матеріали розглянуло журі, яке очолює кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри ОІППО Ярослав Треф’як. Критеріями оцінювання були актуальність і складність обраної теми, науковість, повнота її розкриття, аргументованість висновків, наявність власних досліджень, оригінальність, уміння представити і відстояти авторську позицію.

Переможці обласного етапу Міжнародного конкурсу з українознавства отримають цінні подарунки від департаменту освіти і науки Івано-Франківської облдержадміністрації. Вони також представлятимуть нашу область у фінальному етапі, що пройде в Києві 26–28 березня цього року.

IMG 6766

IMG 6764

IMG 6769

IMG 6771

IMG 6781

IMG 6779

IMG 6797

Додати коментар

Захисний код
Оновити