На сайті:

На сайті 111 гостей та відсутні користувачі

ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА ЯК ФОРМА НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

02.03.15

IMG 1038 1

Цими днями на базі дошкільного навчального закладу № 23 «Дударик» виконкому Івано-Франківської міської ради відбулася педагогічна практика для слухачів курсів підвищення кваліфікації музичних керівників дошкільних навчальних закладів. У змісті практики педагогам було запропоновано не лише перегляд відкритих заходів з дітьми дошкільного віку (традиційне музичне заняття і музична казка), але й організовано їх безпосереднє активне навчання: через майстер-клас з використання техніки декупажу для оздоблення шумових музичних інструментів та фрагмент тренінгу з музикотерапії. Відповідно до проведення цих заходів були залучені музичні керівники Надія Гардаш і Світлана Суятінова, вихователь Наталія Дземан, практичний психолог Іванна Кукудяк. Усі чотири заходи як з організаційних, так і зі змістових аспектів виглядали сучасними, цілісними, відображали системну роботу усього педагогічного колективу.

Класично педагогічна практика для слухачів курсів є важливим сполучним елементом між теоретичним та практичним блоками навчальної програми, що забезпечує готовність до безпосереднього використання актуалізованих ефективних підходів у власній практиці за місцем праці. У даному випадку повністю зреалізована головна мета педагогічної практики – розвиток у слухачів функціональних умінь і навичок, фахових здібностей, особистісно-індивідуального стилю поведінки та діяльності, необхідних для організації навчально-виховного процесу в сучасних умовах. Адже під час спостереження за діяльністю колег, через власний аналіз та прогнозування кожен слухач мав змогу зрозуміти і критично осмислити значення використаних засобів, здійснювати власний вибір змісту, методів, форм навчально-виховної діяльності з метою досягнення її ефективності. Досвід педагогів з базового навчального закладу, які демонстрували власні здобутки, сприятиме моделюванню власного педагогічного досвіду слухачів, застосування ними продемонстрованих підходів для розв’язання професійних проблем, розвитку їх інноваційної культури тощо.

Переконані, що саме такий варіант проведення педагогічної практики сьогодні є більш ефективним з позицій формування самооцінки професійно важливих якостей, усвідомлення себе в ролі педагога-інноватора. Розуміння цього стане поштовхом до самовдосконалення кожного педагога, розвитку його здібностей, удосконалення вмінь, необхідних для якісної організації педагогічної діяльності.

Наталія Бабій,

старший викладач кафедри теорії та методики навчання

 

IMG 1003

IMG 1005

IMG 1007

IMG 1016

IMG 1021

IMG 1029

IMG 1030

IMG 1032

IMG 1033

IMG 1038

IMG 1040

IMG 1043

Додати коментар

Захисний код
Оновити