На сайті:

На сайті 126 гостей та відсутні користувачі

Соціально-психологічні аспекти профорієнтації учнів з вадами розумового розвитку

20.03.15

19 березня на базі Микуличинської СЗОШІ відбувся обласний семінар практичних психологів та соціальних педагогів шкіл-інтернатів. Тема семінару: «Соціально-психологічні аспекти профорієнтації учнів з вадами розумового розвитку».
Начальник відділу позашкільної освіти та роботи з інтернатними закладами департаменту освіти і науки ОДА І. М. Опалко проінформувала учасників семінару про вимоги до фахівців психологічної служби щодо профорієнтації вихованців спеціальної школи-інтернату.
Т. Глуханюк, методист ОЦППСР, розкрила сутність проблеми професійної орієнтації й формування професійного самовизначення в розумово відсталих школярів.

З формами та методами  профорієнтаційної роботи соціального педагога спеціальної школи-інтернату ознайомила учасників семінару Ю. Бойко,  методист ОЦППСР.

Теоретичні знання про сутність та технології профорієнтаційної роботи  працівників психологічної служби з учнями, які мають вади розумового розвитку, були продемонстровані на просвітницьких заняттях «Мій вибір - моє майбутне» та «Світ  професій», які провели з учнями 8-9 класів практичний психолог і соціальний педагог Микуличинської СЗОШІ Г. Івасюк та М.Філяк. Після завершення занять школярі не тільки ознайомили учасників семінару з професіями, які вони обрали, а й показали результати своєї роботи, що свідчили про їх професійний вибір.

Під час обговорення та підбиття підсумків роботи семінару було окреслено алгоритм діяльності психологічної служби щодо здійснення профорієнтаційної роботи в спеціальній школі-інтернаті; звернено увагу на те, що основною передумовою успішної професійної орієнтації та професійного самовизначення учнів з вадами розумового розвитку є забезпечення взаємодії психологічної служби з педагогічним та батьківським колективами, медичним персоналом навчального закладу, а також співпраці з різними професійно-технічними навчальними закладами області.

Додати коментар

Захисний код
Оновити