На сайті:

На сайті 126 гостей та відсутні користувачі

Реалізація компетентнісного підходу у вивченні польської мови

11.04.17

111 квітня 2017 року на базі Івано-Франківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 Івано-Франківської міської ради проведено семінар-практикум учителів польської мови з теми «Реалізація компетентнісного підходу у вивченні польської мови».

Долгова Світлана Володимирівна, директор школи, привітала учасників семінару і ознайомила з основними напрямами діяльності навчального закладу. Зазначила, що на даний час в школі навчається 888 учнів, з них 50 відсотків - в класах з польською мовою навчання. Вивчення предмета у школі забезпечують досвідчені педагоги.

Заступник директора з начально-виховної роботи Нечипоренко Катерина Арсеніївна презентувала учасникам заходу професійні портфоліо учителів польської мови та літератури, а також «Методичну скриньку учителя польської мови».

Питанню реалізації компетентнісного підходу у вивченні польської мови була підпорядкована практична частина семінару - творча лабораторія учителя-полоніста.

Досвідом з питання впровадження в практику роботи у початковій школі комунікативних європейських методик навчання різних мов, зокрема польської мови як рідної і польської мови як іноземної, ділились учителі-поляки: Роговська Аліція, Цехомська Мажена, Гула Малгожата, Риняк Ельжбета.

Методику вивчення польської мови в основній школі, з акцентом на особливостях викладання польської мови в умовах багатонаціональної школи, презентували учителі: Галущак Ю.В., Донецька І.М., Менів А.В.

Робота з предмета в старшій школі була представлена учителями Клечанською Ренатою і Бачкуром І. О. за такими напрямами: польська мова як засіб спілкування в полікультурному середовищі та організація роботи з обдарованими дітьми. Учасникам було запропоновано театралізований виступ учнів старших класів.

Варто зазначити, що в процесі презентації своїх напрацювань, учителі ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 залучали до активної роботи учасників семінару.

У заході взяла участь Федунь Марія Романівна, доктор філологічних наук, професор кафедри педагогіки та психології ІФОІППО та поділилась своїми напрацюваннями щодо використання краєзнавчого матеріалу на уроках польської мови.

Керівники та учасники семінару при підведенні підсумків роботи зазначили, що вивчаючи та узагальнюючи зарубіжний та український досвід, учителі виступають не в ролі розповсюджувача інформації (як це традиційно прийнято), а в ролі консультанта, порадника, іноді навіть колеги учня. І як результат - учні активно беруть участь у процесі навчання, самостійно моделюють окремі ситуації, прогнозують і пропонують своє бачення кінцевого результату.

Додати коментар

Захисний код
Оновити