На сайті:

На сайті 114 гостей та відсутні користувачі

Нові моделі методичної роботи

12.05.17

IMG 1310Концепція «Нова українська школа» звертає увагу на те, що для успішної реалізації реформи освіти вкрай необхідне забезпечення стимулювання вчителя  до особистого і професійного зростання, створення нової системи підвищення кваліфікації вчителів і керівників шкіл. Організація професійного зростання і є завданням методичної роботи. Даною проблемою займалися районні (міські) методичні кабінети та центри. Однак в умовах децентралізації функція розвитку профмайстерності педагога переходить у відділи освіти об’єднаних територіальних громад. Саме тут створюються нові моделі методичного супроводу професійного зростання педагога. Якою повинна бути модель? Яких помилок уникати при організації методичної роботи в ОТГ? Що покласти в основу?

Ці й подібні питання були в центрі уваги семінару-практикуму відповідальних за методичну роботу в Печеніжинській ОТГ, який відбувся 11 травня 2017 року на базі відділу освіти, молоді та спорту. У заході взяли участь керівники ЗНЗ та керівники методичних об’єднань, які працюють у даній громаді.

У ході інтерактивної вправи «Я так думаю» учасники засідання визначили позитивні фактори в організації методичної роботи та ті чинники, від яких треба категорично відмовитися в подальшій діяльності.

Л. Шелемей, проректор ІФОІППО, обговорила з учасниками зібрання питання оновлення функцій методичної роботи в нових умовах, розповіла про реалізацію українсько-швейцарського проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU» в освітніх закладах області. Акцентувала увагу на тому, що проект покликаний удосконалити процес співпраці між органами державної влади, місцевого самоврядування, системою освіти та громадськістю для створення демократичного середовища у місцевих громадах загалом та розвиток громадянської відповідальності та демократичної культури в школі зокрема.

Про освітній простір Печеніжинської об’єднаної територіальної громади розповів начальник відділу освіти, молоді та спорту Т. Яворський. Діючу модель методичної роботи в ОТГ презентувала методист відділу Б. Григорчук.

На нових ролях вчителя і методиста в новій українській школі зупинилася О. Нижник, завідувач лабораторії ІФОІППО. Методист лабораторії управління та організації освіти ІФОІППО А. Дутчак ознайомила учасників з моделями методичного супроводу педпрацівників.

У ході панельної дискусії визначено проблеми та виклики в організації методичної роботи в ОТГ.

Учасниками семінару-практикуму розроблено дорожню карту організації методичної роботи та розглянуто методичні рекомендації, які підготовлені працівниками інституту, щодо методичного супроводу професійного розвитку педагогів в умовах децентралізації.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити