На сайті:

На сайті 188 гостей та відсутні користувачі

Освіта для демократичного громадянства. Роль і позиція вчителя в демократизації шкільного життя.

29.06.17

IMG 1112Дидактика – це універсальне мистецтво навчання всього і всіх, і при чому вчити з надійним успіхом, так, щоб не могло бути невдач, щоб ні в учнів, ні в тих, хто вчить, не було нудьги, щоб навчання проходило з радістю, вчити ґрунтовно, не поверхнево, не для форми, а наближаючи учнів до істинної науки, вчити добрим правилам поведінки і глибокому благочестю.

Я.А.Каменський (1592-1670)

На початку червня 2017р. в Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся семінар-практикум учителів суспільствознавчих дисциплін під керівництвом Л.Шелемей, проректора ОІППО та С.Бондаренко, методиста ОІППО.

Під час семінару учасники опрацювали поняття демократичних цінностей, компетентність, як предметну так і громадянську, а також схеми та ідеї щодо підготовки, структурування та проведення компетентнісно-орієнтованих уроків.

В теоретичній частині семінару Л.Я. Шелемей ознайомила учителів з основними цілями освіти для демократичного громадянства та прав людини. В практичній частині семінару учасники разом із Бондаренко С.І. працюючи з текстом Хартії Ради Європи розглянули освіту для демократичного громадянства та освіти з прав людини, а також здобули навики ОДГ/ОПЛ навчання демократичному громадянству «ПРО», «ЧЕРЕЗ», «ДЛЯ».

Викладач кафедри Гафійчук Г. працювала з учасниками семінару по реалізації компетентнісно орієнтованому підходу, який рвикористовується в процесі навчання суспільствознавчих предметів. Викладач кафедри Дуда Х. разом із учителями відпрацювали навички та вміння формування громадянських компетентностей під час проведення демократичного уроку.

На завершення семінару-тренінгу відбулося обговорення резонансних у суспільстві проблем, а також аналіз яким саме повинен бути компетентнісно-орієнтований урок. У підсумку учасники прийшли висновку, що альфою та омегою дидактики повинен бути пошук та відкриття способу, при якому вчителі менше навчали, а учні – більше навчалися.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити