Рекомендації щодо ведення класного журналу у 2012/2013 навчальному році та оцінювання навчальних досягнень учнів з іноземних мов

Оформлення записів у класному журналі

Звертаємо увагу, що наказом МОН України від 03.06. 2008 р. № 496 затверджено інструкцію з ведення класного журналу учнів 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Відповідно до загальних вимог до ведення класного журналу «Записи в журналі ведуться державною мовою. З іноземних мов частково допускається запис змісту уроку та завдання додому мовою вивчення предмета»(за умови недоцільності перекладу граматичних явищ, що вивчаються). На правій сторінці записується тема уроку та короткий зміст проведеної роботи.  Назва теми для серії уроків дається тільки один раз, а потім слід вказувати тільки відповідну підтему кожного уроку, що входить до даного тематичного циклу та вид роботи на уроці.

 Основними видами оцінювання з іноземної мови є поточне, тематичне, семестрове, річне оцінювання та підсумкова державна атестація.Усі записи щодо оцінювання різних видів діяльності  та контролю роблять у формі називного відмінка.

Тематична оцінка виставляється на основі поточного оцінювання, враховуючи всі види навчальної діяльності, що підлягали оцінюванню протягом вивчення теми. Тематична оцінка виставляється до класного журналу в колонку з надписом Тематична без дати. Тематична оцінка не підлягає коригуванню.

 Під час виставлення тематичної оцінки результати перевірки робочих зошитів не враховуються.

Якщо учень (учениця) був(ла) відсутній(я) на уроках протягом вивчення теми, не виконував(ла) вимоги навчальної програми, у колонку з надписом  Тематична виставляється н\а (не атестований(а)).

Наприкінці І та ІІ семестрів здійснюється контроль чотирьох  видів мовленнєвої діяльності (аудіювання, говоріння, читання, письмо) відповідно до критеріїв оцінювання.

Оцінки виставляються у класному журналі у чотири колонки з відповідним записом. Дату проведення зазначити у кожній колонці.

Рекомендуємо здійснити наступні записи до журналу:

Ліва сторона:

15.12

Контроль аудіювання

18.12

Контроль говоріння

22.12

Контроль читання

25.12

Контроль письма

 

 

 

 

 

Права сторона:

15.12 - Контроль  аудіювання

18.12 - Контроль  говоріння

22.12 - Контроль  читання

25.12 - Контроль  письма

Оцінки  за чотири види мовленнєвої діяльності не перездаються  і не коригуються.

Оцінка за семестр виставляється на основі тематичного оцінювання та оцінок контролю з чотирьох  видів мовленнєвої діяльності.Семестроваоцінкавиставляється до класного журналу у клітинку без дати з надписом І семестр (ІІ семестр).

 За відсутності однієї тематичної оцінки (учень був не атестований  (н\а) з поважної причини) або оцінки за один з видів мовленнєвої діяльності семестрова оцінка має виставлятися на підставі наявних тематичних оцінок та оцінок за види мовленнєвої діяльності.

Якщо учень (учениця) були відсутні на уроках протягом семестру, у колонку з надписом І семестр (ІІ семестр) виставляється н/а (не атестований).

Семестрова оцінка може підлягати коригуванню (колонка з надписом Скоригована без зазначення дати).Колонки для виставлення скоригованих оцінок відводяться навіть за відсутності учнів, які виявили бажання їх коригувати. 

            Коригування семестрового оцінювання проводиться не пізніше 5 днів після подання заяви (заява подається у триденний термін після виставлення семестрової оцінки). У разі хвороби учня термін може бути подовжено. Завдання для скоригованого семестрового оцінювання мають охоплювати зміст усіх тем, що вивчалися протягом семестру. Оцінювання проводиться у письмовій формі. Письмові роботи зберігаються протягом року.

            У разі, якщо учневі не вдалося підвищити результати, запис у колонку Скоригована не робиться.Підвищення семестрової оцінки учнями:

            - 9-х класів – не дає їм права на отримання свідоцтва з відзнакою;

            -10-11-х  класів – не дає їм права бути претендентами на нагородження золотою „За особливі успіхи у навчанні” та срібною „За успіхи у навчанні” медалями.

Річне оцінюванняздійснюється на основі семестрових або скоригованих семестрових оцінок (колонка з надписом Річна без зазначення дати). У випадку неатестації учня за підсумками двох семестрів у колонку Річна  робиться запис  н/а (не атестований).

Річна оцінка коригуванню не підлягає.

Виставлення оцінки з державної підсумкової атестації здійснюється у колонку з надписом  ДПА  без зазначення дати. Учням, які не пройшли державну підсумкову атестацію, у колонку з надписом ДПА робиться запис н/а. Випускникам, які звільнені від проходження державної підсумкової атестації, робиться запис зв. (звільнений(а)).

     Учням, яким оцінка з ДПА переглядалася апеляційною комісією, за її результатами виставляється оцінка у колонку з надписомАпеляційна без дати.

      Відповідно до методичних рекомендацій щодо організації навчально-виховного процесу під час проведення навчальних екскурсій та навчальної практики учнівсередніх загальноосвітніх навчальних закладів (від 06.02.08 N1/9 061) навчальна практика оцінюється і обліковується на окремих спеціально відведених сторінках журналу.

    

Приклад оформлення сторінки класного журналу:

Прізвище, ім’я учня

1/12

4/12

8/12

11/12

Тематична

15/12

Контроль аудіювання

18/12

Контроль говоріння

22/12 

Контроль читання

25/12

Контроль письма

Зошит

I семестр

Скоригована

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приклад оформлення сторінки класного журналу:

Прізвище, ім’я учня

/05

/05

/05

/05

Тематична

/05

Контроль аудіювання

/05

Контроль говоріння

/05

Контроль читання

/05

Контроль письма

Зошит

II семестр

Скоригована

Річна

ДПА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготовлено за матеріалами:

1. Лист МОН від 01.06.2012 р. №1/9-426  «Щодо інструктивно-методичних рекомендацій із базових дисциплін», «Інформаційний збірник Міністерства освіти і науки України» №19-20-21, липень 2012 р., №17-18 червень 2012 р., Київ, «Педагогічна преса», 2012 р.

2. Інструкція з ведення класного журналу учнів 5-11(12)-х класів загальноосвітніх навчальних закладів/Наказ МОН  від 03.06.2008 р. № 496, «Інформаційний збірник», №19-20-21, липень, 2008 р.

3. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів з іноземних мов у системі загальної середньої освіти/ Наказ МОН  від 05.05.2008 р. № 371, ж. «Іноземні мови в навчальних закладах», №3, 2008 р.

4.Наказ МОН України від 20.02.2002 року №128  «Про затвердження нормативної наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів компенсаторного типу (ясла-садки), класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп подовженого дня, виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах»,www.mon.gov.ua

5. Лист МОН від 23.05.2012   № 1/9-399  «Про навчальні планизагальноосвітніх навчальних закладів  та структуру 2012/2013 навчального року», www.mon.gov.ua

 

Методисти  Івано-Франківського ОІППО

Ю.Косенко, О.Кондрат

тел. (03422) 3-25-35