Обговорюємо проблеми науково-методичної роботи

Тут обговорюються питання, що стосуються методичної роботи

Модератори: Myroslav, viter

Обговорюємо проблеми науково-методичної роботи

Повідомлення alla dutchak » 04 березня 2013, 14:13

Науково-методична робота - це система дій і заходів, які спрямовані на підвищення кваліфікації та професійної майстерності кожного педагогічного працівника, на розвиток їх творчого потенціалу, на досягнення позитивних наслідків навчально – виховного процесу.
Вона виконує роль сполучної ланки між діяльністю окремого педагога, педагогічного колектиу та державною системою освіти.

Однак, сьогодні науково-методична робота не завжди відзначається результативністю.
Тут Ви зможете запропонувати для обговорення проблеми, які виникають у Вас в процесі організації науково-методичної роботи.
alla dutchak
 
Повідомлення: 9
З нами з: 25 жовтня 2012, 16:01

Re: Обговорюємо проблеми науково-методичної роботи

Повідомлення Дребот у.т. » 21 березня 2013, 14:32

Справді, науково-методична робота - це комплекс заходів, що базуються на досягненнях сучасної педагогічної науки та практичному досвіді. Кожен, хто за професією та покликанням є працівником методичної служби, прагне спрямовувати її на удосконалення навчально-виховного процесу через професійну компетентність учителя.
Іноді результат власної діяльності помітно одразу, але є випадки, коли він простежується із плином часу. І це закономірно.
Щодо проблем, які виникають в організації та реалізації методичної роботи, то можна зазначити, що найперше вони викликані невпорядкованістю на державному рівні діяльності методичних установ як таких. Окрім того, хоч специфіка роботи методичного працівника чітко окреслена, у реальній діяльності вона часто тяжіє до виконань функцій працівників інших освітніх структур.
Також проблемою залишається постійно змінна ініціативність у починаннях в системі освіти на державному рівні, у переважній більшості своїй не апробована ніким, що призводить до неможливості її виконання (перехід на 12-річну систему навчання, різноманітні проекти, що припиняють власне впровадження на половині шляху, невмотивоване проведення підсумкових контрольних робіт у 5-8 класах тощо). А саме це не дає можливості перспективно упорядкувати планування науково-методичної роботи.
Дребот у.т.
 
Повідомлення: 2
З нами з: 15 березня 2013, 13:35

Re: Обговорюємо проблеми науково-методичної роботи

Повідомлення Галина » 25 березня 2013, 12:58

Також однією із важливих проблем науково-методичної роботи є організація та специфіка методичної роботи в сільській малокомплектній школі. Вона віддалена від обласного і районного центрів, так би мовити , осторонь швидких темпів розвитку суспільства. Цей чинник зумовлює підвищення відповідальності за якість освіти на селі. Кадрове забезпечення є нагальною проблемою і для самої сільської малокомплектної школи і для методичного центру і тому потребують особливої професійної уваги з боку методичного центру. А якщо школа знаходиться в гірській місцевості з чисельністю , наприклад , 40 учнів і 9 педагогів , де один педагог виконує функції кількох, то професійний розвиток його та освітні запити - це особиста відповідальність і завідувача РМЦ і методистів . Тож районна і внутрішкільна методична робота має забезпечувати розвиток професіоналізму кожного з педагогів і колективу загалом, підвищувати рівень загальної та професійної культури сільського вчителя, його готовності до творчості , вироблення індивідуального стилю педагогічної діяльності , прийняття нестандартних рішень , уміння співпрацювати з учнями , батьками , колегами.
Галина
 
Повідомлення: 4
З нами з: 07 жовтня 2011, 15:44

Re: Обговорюємо проблеми науково-методичної роботи

Повідомлення Наталя Лівіновська » 03 червня 2013, 14:29

Актуальною проблемою є впровадження віртуальних форм методичної роботи через відсутність швидкісного Інтернету і відповідного технічного та програмного забезпечення
Наталя Лівіновська
 
Повідомлення: 3
З нами з: 30 травня 2013, 14:44

Re: Обговорюємо проблеми науково-методичної роботи

Повідомлення Оксана Совин » 10 червня 2013, 09:37

Можливо необхідно передбачити перехід від предметного принципу в структурі науково-методичної роботи до проблемного, що передбачає створення проблемних груп, творчих майстерень, майстер-класів, шкіл ППД.
Оксана Совин
 
Повідомлення: 2
З нами з: 10 червня 2013, 09:34


Повернутись до Методична робота

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей

cron