Рішення колегії Міністерства освіти і науки України

 

РІШЕННЯ

КОЛЕГІЇ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

24 квітня 2008 р.                                                                                            Протокол № 4/7-3

 

Про стан та подальший розвиток

психологічної служби системи освіти України

 

Заслухавши та обговоривши інформацію “Про стан та подальший розвиток психологічної служби системи освіти України” (доповідна записка додається),

Колегія  Міністерства освіти і науки ухвалює:

  1. Інформацію директора Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи Панка В.Г. взяти до відома.
  2. Відзначити в цілому позитивний досвід роботи психологічних служб Вінницької (Івасюк І.Д.), Івано-Франківської (Болюк З.А.),  Київської       (Бутник В.Г.), Сумської (Пшенична Л.В.) та Харківської (Гаркавець В.П.) областей.
  3. Визнати, що організація діяльності психологічних служб Волинської (Попович М.М.), Дніпропетровської (Сиченко В.В.), Кіровоградської  (Приліпко В.І.), Луганської (Цимбал І.І.), Одеської (Демченко Д.М.), Полтавської (Мирошниченко В.І.) та Херсонської (Сух В.В.) областей потребує подальшого удосконалення.
  4. Прийняти проект Концепції розвитку психологічної служби системи освіти на період до 2012 року за основу (додається).
  5. Українському науково-методичному центру практичної психології і соціальної роботи (В.Г. Панок):
  6. До 15 червня 2008 року забезпечити громадське обговорення та експертизу проекту Концепції розвитку психологічної служби системи освіти на період до 2012 року й подати Міністерству для затвердження в установленому порядку.
  7. Протягом 2008–2009 років надати методичну допомогу Міністерству освіти і науки Автономної Республіки Крим, управлінням освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій у розробленні регіональних програм розвитку психологічних служб.
  8. До 01.09.2008 року укласти договір на проведення науково-дослідної роботи з Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти  (Ю.І. Завалевський), передбачивши в ньому моніторинг та науково-методичне забезпечення діяльності психологічних служб загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладів, здійснення експертної та науково-методичної діяльності Центральної психолого-медико-педагогічної консультації та щорічне видання збірників методичних матеріалів для практичних психологів і соціальних педагогів навчальних закладів.
  9.  З 01.01. 2009 року, спільно з Інститутом психології ім. Г.С. Костюка АПН України (С.Д. Максименко – за згодою), Центральним інститутом післядипломної педагогічної освіти АПН України (В.В. Олійник) і обласними інститутами післядипломної педагогічної освіти розробити та погодити експериментальні навчальні плани, програми підвищення кваліфікації практичних психологів, соціальних педагогів і керівників служб.
  10. Українському науково-методичному центру практичної психології і соціальної роботи (В.Г. Панок), департаменту економіки і фінансування       (П.М. Куліков):
  11. Протягом 2009 року розробити типові штати обласних, районних (міських) центрів практичної психології і соціальної роботи та підготувати методичні рекомендації щодо організації їх діяльності.
  12. При формуванні бюджетної пропозиції до Державного бюджету на 2009 рік та наступні роки передбачити фінансування проведення конкурсу "Кращий працівник психологічної служби системи освіти України” у номінаціях “практичний психолог” та “соціальний педагог”.
  13. Міністерству освіти і науки Автономної Республіки Крим, управлінням освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій:
  14. До 01.11.2008 року розглянути на засіданнях колегій питання про результати виконання регіональних програм та вжити заходів щодо усунення недоліків і упущень.
  15. Затвердити з урахуванням Концепції розвитку психологічної  служби системи освіти на період до 2012 року регіональні програми розвитку психологічної служби, зосередивши особливу увагу на кадрове забезпечення сільських, гірських шкіл та шкіл з малою наповнюваністю, районних і міських центрів практичної психології і соціальної роботи.

 

 

         Міністр                                                                                                              І.О. Вакарчук

 

 

Заступник Міністра

 

 

П.Б. Полянський

Директор адміністративно-господарського департаменту

 

 

В.А. Ханюк

Директор департаменту економіки та фінансування

 

 

П.М. Куліков

В.о. директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти

 

 

Ю.І. Завалевський