Роль класного керівника у формуванні морально-духовної життєво компетентної особистості (ФОТО)

Ця тема була в центрі обговорення на семінарі керівників районних (міських) методичних об’єднань класних керівників, що відбувся 14 травня 2015 р. на базі Старокривотульської загальноосвітньої школи І−ІІІ ступенів Тисменицької районної ради.

Перед початком семінару педагоги відвідали дерев’яний храм Успення Матері Божої у селі Погоня на Тисмениччині. Після спільної молитви до Чудотворної Погінської Богородиці учасники зустрічі мали нагоду ознайомитися з історією Василіанської чернечої обителі, яка сягає княжих часів. Про дива та зцілення, що відбулися за посередництва Погінської чудотворної ікони Богородиці, розповів настоятель монастиря отців-василіан о. Никодим Гуралюк. Причастившись святою водою із цілющого джерела, педагоги вирушили до Старокривотульської школи.

Робота семінару розпочалася з доповіді завідувача методичних кабінетів відділу освіти Тисменицької райдержадміністрації Наталії Попадинець, яка представила освітній простір Тисмениччини. З науково-методичним супроводом діяльності класних керівників загальноосвітніх навчальних закладів району ознайомила Тетяна Бунь, методист методичних кабінетів відділу освіти Тисменицької райдержадміністрації. Зокрема, йшлося про різноманітні проекти, у яких беруть участь школярі району: створення куточків пам’яті, акції на підтримку воїнів АТО, екологічні акції, видання збірок учнівських та вчительських творів та інше.

Людмила Келембет, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій Івано-Франківського ОІППО, розкрила теоретико-методичні засади формування морально-духовної життєво компетентної особистості. Оксана Риндич, завідувач відділу лабораторії національного виховання ОІППО, зосередила увагу на ролі класного керівника у формуванні особистості, знатної до життєвого проектування та соціалізації. Про інформаційне забезпечення діяльності класного керівника розповіла методист лабораторії національного виховання ОІППО Галина Ільницька.

«Школа, яка бажає відрізнятися від інших, повинна мати свою ауру, особливий дух, неповторність», − такими словами розпочала виступ директор Старокривотульської школи Ганна Богак. Вона презентувала присутнім свій заклад, у діяльності якого поєднуються традиційні форми роботи, новітні освітні технології та духовний розвиток особистості, що передбачає тісну співпрацю з церквою.

Досвідом діяльності класного керівника в сучасних умовах поділилася Марія Гавадзин, керівник методоб’єднань класних керівників школи. Серед найцікавіших заходів, у яких брали участь учні закладу, вона згадала екскурсії до святинь області й України, щоденну молитву за мир і єдність, краєзнавчо-пошуковий проект з дослідження історії рідного села. А класний керівник Марія Богак представила модель виховної системи 8 класу «Ми діти твої, Україно!».

На завершення учасники семінару відвідали виховний захід «Мистецька імпреза: від історії рідного краю до історії України», яким школярі ще раз довели, що повага до родинних традицій, до минулого власного роду, села, країни є підвалиною для утвердження моральних цінностей, які існували протягом тисячолітньої історії народу. І саме школа, класний керівник допомагає дитині визначити для себе набір цих цінностей та узгодити їх із власною неповторною людською сутністю, що, своєю чергою, забезпечуватиме її компетентність як громадянина, патріота, особистості.

Роль класного керівника у формуванні життєво компетентної особистості.doc

IMG 7625

IMG 7614

IMG 7631

IMG 7653

IMG 7660

IMG 7646

IMG 7698

IMG 7681

IMG 7704

IMG 7668