Семінар ПНУ

Спільно готуємо ініціативного,   підприємливого

громадянина України

Кафедра фінансів ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» виступила центром об’єднання наукового і педагогічного потенціалів Університету та закладів освіти Івано-Франківської області з метою підвищення якості освіти учнівської та студентської молоді, формування інтересу до економічних наук в цілому, і фінансів, банківської справи та страхування, зокрема. Таке рішення було ухвалено 18 травня під час Науково-методичного семінару для вчителів, які викладають економіку у школах та коледжах області та учнів 10-11 класів у рамкахпроекту «Нова українська школа в університетській освіті: підприємливість та фінансова грамотність» за участі проректора з науково-педагогічної роботи Михайлишин Галини Йосипівни, викладачів, студентів, представників органів місцевого самоврядування області, об’єднаних територіальних громад, учителів та учнівської молоді. Організатором заходу виступила кафедра фінансів ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» спільно з Івано-Франківським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти.

Учасники зустрічі отримали інформацію щодо реалізації Концепції Нової української школи та роль університету, ОІППО, педагогів у даному процесі.

«Співпраця закладів загальної середньої освіти і університету в контексті сучасних подій є ключовою у становленні та успішній самореалізації дитини як особистості, громадянина і фахівця», – зазначила під час зустрічі проректор з науково-педагогічної роботи Михайлишин Галина Йосипівна.

Методист з географії і економіки Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (ОІППО) Подолюк Світлана Миколаївна зазначила, що робота з обдарованими до економічних дисциплін учнями, формування їх фінансової грамотності повинні стати пріоритетом у спільній співпраці закладів освіти, ОІППО та вищої школи. «Учні, отримавши комплекс знань із фінансової грамотності, зможуть реалізувати їх в реальному житті – заощаджувати, формувати підприємницькі навички, усвідомити власну участь у плануванні й розподілі сімейного бюджету, виявляти ініціативу в забезпеченні добробуту країни в цілому», – сказала Подолюк С.М.

Світлана Кропельницька, директор Проектно-освітнього центру «Агенти змін», доцент кафедри фінансів університету, закликала всі зацікавлені сторони до активної співпраці та наголосила, що нашому регіону для успішного розвитку необхідно використовувати учнівський та студентський потенціал.

У теоретичній частині семінару кандидат економічних наук, викладач кафедри фінансів Мигович Тетяна Михайлівна розповіла про особливості організації навчального та виховного процесів, що здійснюється кафедрою фінансів для студентів спеціальності «Фінанси, банківська справа і страхування», зазначила, що викладачі кафедри фінансів постійно працюють над самоудосконаленням (міжнародні стажування, співпраця із різними підприємствами та установами Івано-Франківської області) та урізноманітненням форм занять студентів (доповіді-презентації, тематичні зустрічі у неформальній обстановці).

До роботи у семінарі були залучені також і молоді дослідники. Зокрема, студенти 4-го курсу Тарас Малишівський та Гречаник Назарій поділилися власним досвідом навчання за кордоном; студент 3-го курсу Ткачук Денис розповів про історію зародження та перспективи розвитку криптовалют; студентка 1-го курсу Вигодованок Богдана висвітлила своє дослідження щодо розвитку альтернативних джерел енергії в Україні; студентка 4-го курсу Думич Марина охарактеризувала новітні форми фінансування інвестиційних проектів, зокрема краудфандинг.

У практичній частині семінару взяли участь Голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування Івано-Франківської обласної ради Василь Мельничук та на його запрошення топ-менеджер багаторівневого краудінвестингу в компанії «SkyWayInvestGroup», директор і співзасновник ТОВ «IST» (Інноваційні інтелектуальні технології») Максим Ісип. Гість ознайомив аудиторію з особливостями багаторівневого краудінвестингу у новій економічній еволюції світу.

Кандидат економічних наук, викладач кафедри фінансів Солоджук Тетяна Василівна запропонувала учасникам розв’язати бізнес-кейс, що стосувався оцінки функціонування корпорації Макдональдс, на прикладах пояснила, що таке франчайзинг та SWOT-аналіз. Не зважаючи на втому, учасники семінару взяли активну участь в обговоренні запропонованого бізнес-кейсу та спільному визначенні переваг і недоліків, загроз та можливостей фірми.

Підсумовуючи зустріч, доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри фінансів Ткачук Ірина Григорівна сказала: «Україна формує нову власну модель організації освіти, що включає позитивні аспекти вітчизняної та зарубіжної систем. Ми надіємось, що наш семінар стане початком співпраці вищої школи та закладів загальної середньої освіти у формуванні освіченого, ініціативного, активного, підприємливого громадянина України».

Семінар ПНУ