На сайті:

На сайті 135 гостей та відсутні користувачі

Подарунки Франкові

В Україні 2016 рік оголошений роком Івана Франка. Ми відзначаємо 160-річчя від дня його народження і 100-річчя від дня смерті.

Надвірнянська школа I–III ступенів № 1 активно долучилася до урочистостей, присвячених великому Каменяреві. Нещодавно тут пройшло незвичайне дійство – цикл літературних флешмобів під назвою «Подарунки Франкові», ініціатором й організатором яких стала вчитель української мови та літератури Суранович Л. Б. Передував заходу конкурс малюнків за творами І. Франка, переможцем якого став учень 7-Б класу Святослав Чабанюк.

Флешмоб 1. «Франкова вишиванка»                                                                                        

На банері – стилізована чоловіча сорочка. Її умовно поділено на 16 частин (у школі навчається 16 класів). Отримавши свою частинку, кожен клас розмалював її найрізноманітнішими узорами на свій смак. Склавши докупи всі частинки, отримали чудову, багату на візерунки українську вишиванку, яку діти й подарували Франкові. Чому в дарунок вишиванка? Та тому, що письменник майже завжди носив вишивану сорочку. «Це моя улюблена одіж», – казав він. Але кожна сорочка має мережку. Отож мережали учні вишиванку рядками поезій самого Франка. Звучали «Червона калино, чого в лузі гнешся», «Ой ти, дівчино з горіха зерня», «Як почуєш колись коло свого вікна», «Каменярі», «Пролог» до поеми «Мойсей». Завершився флешмоб піснею «Вишиванка», яку Іван Франко почув і записав у Дрогобичі. Її виконав шкільний ансамбль «Гуцулочка».

Флешмоб 2. «Зів’яле листя»                                                                                 

Незвичайний поетичний міні-флешмоб під назвою «Зів’яле листя» підготували учні 11–А класу. На декоративній гілочці розвіваються на вітрі різнокольорові листочки, на зворотньому боці яких рядки поезії Франка. Одинадцятикласники, зриваючи листки, складають із цих рядків воєдине вірш «Чого являєшся мені у сні». Часто святковим подарунком для ювіляра стає пісня. Франко і пісня нероздільні. Сам письменник любив слухати і співати пісні, особливо пісні про кохання. Тому випускники й вирішили зробити Франкові пісенний дарунок – виконали його авторську пісню «Чого являєшся мені у сні», музику до якої написав відомий сучасний український співак і композитор В. Козловський. Ця пісня стала однією з улюблених для молоді.

Флешмоб 3. «Нам пора для України жить»                                                                   

Під такою назвою завершився цикл флешмобів. Доля ніколи не була для Франка матір'ю, радше мачухою. Але попри все він був у перших рядах тих, хто ламав скелю старого світу в ім'я нового, скелю неправди в ім'я правди. Він закликав і своїх сучасників, і нас з вами «навчитися чути себе українцями». Франко сам виніс собі вирок: «Нехай пропаде моє ім'я, але нехай розвивається український народ». Його називають ще українським Мойсеєм, бо, як і Мойсей, прагнув вивести український народ з рабської неволі, розірвати кайдани покори і гніту, будувати свою незалежну українську державу. Дух Франка відчуваємо серед нас. Якби він жив сьогодні, то, безперечно, був би найактивнішим учасником Революції Гідності, захищав би нашу державу від російських окупантів на Сході України.                                                                                                                Щоб подякувати нашим захисникам за їхню мужність, патріотизм, за наш з вами спокій, учні школи склали колективного листа воїнам АТО, використавши цитати із творів І. Франка. Цей лист-подяка передав на передову почесний учасник флешмобу, військовослужбовець Національної Гвардії України, активний учасник Революції Гідності, керівник ГО «Крук»   Лисканюк Андрій Михайлович. На завершення школярі колективно виконали пісню на слова Івана Франка «Не пора», яка стала гімном галицьких українців. Над кожним класом замайорів жовто-блакитний стяг.

Рік Франка триває. Попереду ще багато цікавого, зокрема, екскурсія в музей-садибу Івана Франка в село Нагуєвичі, де він народився. На основі побаченого учні під керівництвом учителя української мови та літератури Суранович Л. Б. створять фотоальбом і відеоролик «Франкова садиба». Цікаво буде відвідати також один із сучасних фестивалів «Франко фест», який проходитиме 27–29 липня в цьому ж таки селі. Його мета – усунення стереотипних поглядів та створення якісно нового іміджу Франка як одного з найкращих і найпрогресивніших українців, популяризація та поширення такого іміджу, актуалізація ідей поета.

Щиро вдячні вихованцям закладу за активну участь у флешмобах, а також організаторам: учителям Суранович Л. Б. та Войнаровичу Р. І.

 

Г. Умайло,

практичний психолог Надвірнянської школи № 1  

sdfsddgsdgeg

sdfsddgddgsdgeg