На сайті:

На сайті 172 гостей та відсутні користувачі

Початкова школа: вектори розвитку

1.09.15

Основним і провідним видом діяльності для учня початкової школи є навчальна діяльність. Не випадково Д. Ельконін наголошує, що «…навчальна діяльність – це діяльність по самозміні суб’єкта», а В. Давидов стверджує, що «специфіка навчальної діяльності полягає у засвоєнні школярами загальних способів дій».

Суб’єктом навчальної діяльності є той, хто висуває навчальну мету, тобто передбачає результат своєї роботи. Учитель вирощує суб’єктність учня, залучаючи його до спільно-розподіленої навчальної діяльності. Тому в рамках програмно-цільового підходу до впровадження інновацій  наприкінці  серпня 2015 року відбувалися постійно діючі семінари для вчителів початкових класів, що працюють за психолого-педагогічною системою «Розвивальне навчання».  Насамперед акцентувалося на питаннях організації навчальної взаємодії для вирішення навчальних задач, а також на формуванні здатності вчителя вирішувати професійні задачі конкретного класу (Ольга Барабаш, проректор з наукової роботи ОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент).

Учасників семінару ознайомили з результатами ІІ етапу всеукраїнського психолого-педагогічного експерименту з теми «Психолого-педагогічні засоби оцінки рівнів сформованості компетентностей молодших школярів як чинник управління якістю навчання в системі розвивальної освіти». Було обговорено комплекс психолого-педагогічних засобів оцінки рівнів сформованості компетенцій молодших школярів, де особлива увага фокусується на пізнавальну і мотиваційно-особистісну, а також на сфери спілкування, поведінки і самооцінки, сприйняття учнем своїх стосунків з важливими для нього людьми тощо (Ірина Старагіна, кандидат психологічних наук, ст. викладач науково-методичного центру «Розвиваюче навчання»,  м. Харків).  

У ході заходу розглядалось складові комплексу психолого-педагогічних засобів оцінки рівнів сформованості компетенцій молодших школярів: діагностичні процедури (індивідуальне тестування з конкретного предмета -  математика, мова; участь у  групових проектних завданнях міжпредметного спрямування з наступним індивідуальним  опитуванням);  спостереження  вчителя за навчальною діяльністю учня на основі карток діагностичних ознак сформованості компонентів навчальної діяльності та стилем групової взаємодії;  самооцінювання  учня  на основі опитувальника в межах виконання завдань предметного або міжпредметного спрямування (Галина Жемчужкіна, ст. викладач науково-методичного центру «Розвиваюче навчання», м. Харків). Учасникам семінарів було запропоновано взяти участь в апробації діагностичних процедур у наступному навчальному році.

Інтерактивне мережеве заняття, яке проходило 27 серпня,  зацікавило працівників відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), відповідальних за початкову освіту, керівників районних методичних об’єднань. Воно проходило у формі вебінару з теми «Діяльнісний підхід та його реалізація відповідно до Державного стандарту початкової загальної освіти». У ході роботи обговорювались: досвід реалізації діяльнісного підходу в системі розвивального навчання Д. Ельконіна, В. Давидова, В. Рєпкіна, С. Максименка; специфіка спільно-розподіленої форми навчальної діяльності молодшого школяра та взаємозалежність типу педагогічної діяльності вчителя та навчальної діяльності учня.

З матеріалами вебінару можна ознайомитися на сайті ОІППО в рубриці «На допомогу вчителю/початкова освіта/все для вчителя розвивального навчання».

Науковий супровід заходів здійснювала Ольга Барабаш, проректор з наукової роботи ОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент, організаційно-методичний – Надія Попович, завідувач відділу дошкільної та початкової освіти ОІППО.

Додати коментар

Захисний код
Оновити