На сайті:

На сайті 104 гостей та відсутні користувачі

РЕАЛІЗАЦІЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ПРОЕКТУ «ІННОВАЦІЙНА КУЛЬТУРА»

24.10.14

IMG 5311 111Відповідно до річного плану роботи обласного інституту післядипломної педагогічної освіти 22 жовтня 2014 року на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти проведено засідання обласної творчої групи керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів іноземних мов «Інноваційна культура вчителя іноземної мови: обмін досвідом упровадження Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти» в рамках регіонального науково-методичного проекту «Інноваційна культура».

Мета засідання: підвищити рівень інноваційної культури, зокрема, готовності керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів іноземних мов з проблеми реалізації змістових ліній Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти на уроках іноземної мови та в позакласній роботі.

У процесі роботи було систематизовано знання керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів іноземних мов про теоретичні засади формування інноваційної культури вчителя. О. Я. Мариновська, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту і освітніх інновацій звернула увагу на те, що інноваційна культура проявляється через здатність педагога до творчого, продуктивного й критичного мислення і готовність до інноваційної діяльності. У процесі групової роботи було проаналізовано напрацювання членів творчої групи – методичні розробки технологічних уроків, позакласних заходів, моделі узагальнення власного інноваційного досвіду, що будуть основою для укладання збірника навчально-методичних матеріалів щодо реалізації змістових ліній Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти на уроках іноземної мови та в позакласній роботі з предмета.

Ю. В. Косенко, О. І. Кондрат, методисти лабораторії суспільно-гуманітарних дисциплін підбили підсумки роботи членів творчої групи з урахуванням специфіки організації навчального процесу з іноземної мови в умовах уведення нових державних стандартів, запропонували тематичний алгоритм укладання збірника дидактичних матеріалів, що презентуватиме напрацювання членів обласної творчої групи в рамках проекту «Інноваційна культура». 

Заслуговує уваги досвід координації дій методичних служб району щодо науково-методичного супроводу впровадження Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, представлений О. М. Боєчко, методистом РМЦ відділу освіти Коломийської районної ради. Варто відзначити, що в загальноосвітніх навчальних закладах Коломийського району укладено моделі методичної роботи на шкільному рівні, сплановано заходи на забезпечення виконання планів підготовки педагогів до реалізації змістових ліній державного стандарту. На базі районного методичного центру організовану роботу тренерів з числа вчителів-методистів щодо впровадження нового змісту початкової освіти. Творча група вчителів англійської та німецької мов розробила проекти дослідницького характеру та видала методичні рекомендації щодо впровадження їх в навчально-виховний процес («Микола Бакай – славетний син Виноградської землі», «Із забуття в безсмертя», «Лінгвістичні казки на уроках англійської мови», «Роль музики і пісень при вивченні англійської мови», «Замулинці», «Свята на Прикарпатті. Маланка», «Зустріч зі Східною Європою», «Римовані прислів’я і приказки для вивчення німецької фонетики, лексики і граматики»).

Саме системний науково-методичний супровід інноваційної діяльності вчителів іноземної мови у післядипломній освіті, як зазначила О. І. Кондрат, сприяє розвитку їх інноваційної культури як складової професійної, що є передумовою підвищення рівня фахових компетентностей вчителів щодо впровадження як директивних інновацій на рівні змісту освіти (державні стандарти, нові програми, концепції тощо), так і педагогічних технологій, методик, нових форм та методів навчання на основі вільного та морально відповідального вибору нововведення.

Ю. В. Косенко підсумувала, що інноваційна діяльність в системі науково-методичної роботи характеризується особливостями розвитку культури педагога в умовах переходу до нової гуманістично-інноваційної парадигми освіти. Як показує практика, інноваційна культура вчителя іноземної мови характеризується єдністю емоційно-ціннісного (цілей, мотивів, особистісних якостей, педагогічної етики), когнітивного (знання педагогічних інновацій) та процесуального (вміння і навички здійснення інноваційної діяльності).

Досвід роботи членів обласної творчої групи потверджує, що інноваційна культура є передумовою професійної успішності вчителя іноземної мови, ефективності організації навчально-виховного процесу в умовах уведення нового Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти.

IMG 5311

IMG 5324

 IMG 5320

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити