На сайті:

На сайті 130 гостей та відсутні користувачі

ПРЕВЕНТИВНА ОСВІТА У ШКОЛІ: ДОСВІД І ПЕРСПЕКТИВИ

25.03.15

DSC 0344 exposure 11Проблема превентивності у навчально-виховному процесі загальноосвітнього навчального закладу є однією з пріоритетних у системі психолого-педагогічних досліджень. Які наукові підходи до виховання здорової особистості найактуальніші сьогодні і як запровадити їх у практику освітньо-виховного середовища – цим та іншим питанням було присвячене засідання обласної творчої групи заступників директорів з виховної роботи, що відбулося 19 березня 2015 року на базі Рогатинської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 з поглибленим вивченням іноземної мови.

Програмою заходу було передбачено розгляд теоретичних засад здійснення превентивної освіти у школі, організації здоров’яспрямованої діяльності навчальних закладів. Старший викладач кафедри менеджменту та освітніх технологій ОІППО Людмила Келембет зупинилася на тенденціях, проблемах та перспективах сучасної превентивної освіти. Завідувач лабораторії національного виховання ОІППО Оксана Фляк проаналізувала організаційно-педагогічні засади формування превентивного середовища загальноосвітнього навчального закладу.

Своїми педагогічними здобутками поділилися директор Рогатинської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Мирослава Генега та заступник директора з виховної роботи Оксана Панчишин. Вони ознайомили присутніх з досвідом упровадження моделі виховної системи «Школи нової генерації», мета якої – сформувати високоінтелектуальну, компетентну, свідому особистість, здатну до самореалізації та прояву своїх можливостей у різних сферах життя.

Приємною несподіванкою для присутніх стало заняття з елементами тренінгу, на якому практичний психолог Алла Мазурик продемонструвала, як можна розвивати здібності учнів з урахуванням їхніх індивідуальних особливостей, нахилів, задатків. А школярі представили виховний захід «Розлилися води на чотири броди», проведений у формі зустрічі родинних династій педагогів закладу.

Заступники директорів з виховної роботи також мали нагоду відвідати шкільний Зразковий історико-краєзнавчий музей «Опілля», у якому представлені оригінальні експонати – предмети Липецької культури, фотодокументи з сімейних архівів, стародруки, вироби оздоблені автентичною опільською вишиванкою. Музей є дієвим засобом виховання, адже пошуковий загін учнів зібрав чимало цікавих матеріалів з історії населених пунктів Рогатинщини, родинних традицій.

На завершення учасники творчої групи зійшлися на тому, що осередком превентивної виховної діяльності є загальноосвітній навчальний заклад як простір спільного буття педагогів, школярів і батьківської громади. А основою формування превентивного виховного середовища повинен стати досвід запровадження здоров’язбережувальних технологій та забезпечення його повноцінного науково-методичного супроводу.

DSC 0194 exposure

DSC 0208 exposure

DSC 0305 exposure

DSC 0300 exposure

DSC 0233 exposure

DSC 0344 exposure


Додати коментар

Захисний код
Оновити