На сайті:

На сайті 162 гостей та відсутні користувачі

ГУМАНІЗАЦІЯ ОСВІТИ: ЦІЛІ, УМОВИ, ДОСВІД

02.06.15

IMG 8098 1Відповідно до плану роботи Міністерства освіти і науки України 28 травня ц. р. відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція (з міжнародною участю) «Гуманізація навчально-виховного закладу освіти як основа модернізації освітньої галузі». Відповідно до програми заходу пройшло пленарне засідання, а також було організовано роботу секцій та майстер-класу.

Відкриваючи конференцію, ректор ІППО Роман Зуб’як зазначив актуальність проблеми в різних аспектах. Зокрема, події останніх років в Україні потвердили спільне прагнення до визнання людини як найвищої соціальної цінності. А отже, останню революцію, яку ми пережили, так і назвали – революція гідності. У науковому плані про актуальність проблеми свідчать сучасні публікації, у яких принципи гуманізації розглядаються як методологічне підґрунтя сучасної педагогічної науки.

Для участі у конференції було подано 98 заявок від науковців, аспірантів, здобувачів, які працюють вищих навчальних закладах, закладах післядипломної педагогічної освіти, методистів Р(М)К, інформаційно-методичних центрів, керівників навчальних закладів, учителів, практичних психологів, соціальних педагогів, зокрема, з Києва, Сєвєродонецька, Сум, Запоріжжя, Кам’янця-Подільського, Мелітополя, Львова, Дніпропетровська, Харкова, Рівного, Луцька, Хмельницького, Одеси, Чернівців та Івано-Франківська. Уперше в заходах такого рівня, які організовує Івано-Франківський ОІППО, є заявки представників європейських наукових шкіл з Риму, Варшави, Ольштина.

Розпочалася конференція музичним вітанням від вокального гурту «Опришівські соловейки» загальноосвітньої школи № 6 Івано-Франківської міської ради (керівник - Тетяна Шиптур).

На пленарному засіданні виступили: Зіновія Нагачевська, доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки ім. Б. Ступарика ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» з темою: «Гуманістичні ідеї в українському історико-педагогічному вимірі: тенденції розвитку та практичної реалізації»; Галина Руда, кандидат психологічних наук, заступник директора з науково-навчальної роботи та міжнародних відносин Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області, тема доповіді: «Взаємодія практичного психолога та педагогічного колективу як умова гуманізації навчально-виховного процесу закладу освіти»; Олександр Сахновський, кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри методики викладання суспільно-гуманітарних дисциплін цього ж закладу з темою «Антропологічний принцип пізнання минулого як джерело формування гуманістичного світогляду школярів».

Особливо тепло присутні зустріли виступ на тему «Підготовка вчителя до патріотичного виховання дітей та учнівської молоді в умовах суспільно-політичних викликів» Анатолія Данильєва, в. о. ректора Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидата історичних наук, доцента. Колектив цього закладу виїхав із тимчасово окупованої території та продовжує працювати в непростих умовах у Сєверодонецьку.

Неабиякий інтерес викликала доповідь професора, завідувача кафедри психології виховання Папського Селезіянського Університету (Рим, Італія) Збіґнєва Формелли (Zbigniew Formella) «Вміння бути зрілим педагогом у стосунках з учнем». Учений цікаво поєднав теоретичний матеріал про ролі та функції сучасного педагога з ілюстраціями, образами, життєвим досвідом. Не зважаючи на те, що доповідач розмовляв польською, йому вдалося зробити кожного слухача активним учасником діалогу, який не тільки розуміє про що йдеться, а й усвідомлює глибину того, що ми називаємо «особистісною зрілістю».

IMG 8070

P5281567

P5281593

IMG 8049

P5281540

IMG 8090

IMG 8064

IMG 8082

IMG 8096

IMG 8098

Додати коментар

Захисний код
Оновити