На сайті:

На сайті 72 гостей та відсутні користувачі

Спеціальним загальноосвітнім школам-інтернатам - бути!

19.10.15

13-14 жовтня 2015 року у Дніпропетровську на базі Дніпропетровського навчально-реабілітаційного центру «Шанс» Дніпропетровської обласної ради відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Професійно-трудове навчання осіб з інтелектуальними порушеннями як засіб їх соціалізації».

Організаторами конференції стали Інститут модернізації змісту освіти Міністерство освіти і науки України спільно з Інститутом корекційної педагогіки та психології НПУ ім. М. П. Драгоманова за підтримки Дніпропетровської обласної адміністрації. До участі у конференції запрошувались науковці, представники Міністерства освіти і науки, педагоги-практики, директори спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів, методисти обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти.

На засіданні виступили: з проблеми «Актуальні проблеми професійно-трудової соціалізації осіб з інтелектуальними порушеннями в сучасній практиці» Синьов В. М., доктор педагогічних наук, професор, дійсний член Національної академії педагогічних наук України, директор Інституту корекційної педагогіки та психології НПУ імені М. П. Драгоманова, з питання «Дидактичні функції професійно-трудового навчання» Бондар В. І., доктор педагогічних наук, професор, дійсний член Національної академії педагогічних наук України.

В обговореннях узяли участь науковці (Ярмола Н. А., Шульженко Д. І., Кравець Н. П., Гаврилова Н. С., Константанів О. В., Тороп К. С.), представник МОН, провідний спеціаліст відділу освітньої політики Інституту модернізації змісту освіти Лабайчук Г. Ф., та директори спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів та навчально-реабілітаційних центрів для дітей з інтелектуальними порушеннями (Волошенюк К, С., Хоанова О. А., Католик М. Є.).

Основною тезою усіх виступів звучала думка про те, що якісну освіту для дітей з особливими потребами, а саме, для дітей з інтелектуальними порушеннями на сьогоднішній день надають лише спеціальні загальноосвітні навчальні заклади. Тільки в умовах спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів та навчально-реабілітаційних центрів реалізовується соціалізація учнів через систему професійно-трудового навчання, як основної складової корекційної освіти. Такого обсягу і такого необхідного наповнення змістом та корекційною складовою не можуть бути забезпечені діти з інтелектуальними порушеннями в умовах інклюзивного, інтегрованого чи індивідуального навчання.

Упродовж роботи конференції педагоги-практики та директори  спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів та навчально-реабілітаційних центрів ділились досвідом з окреслених проблем. Учасниками конференції було обговорено виклики перед спеціальною освітою України, які стосувались програм, навчальних планів, підручників, дидактично-методичного забезпечення навчальних закладів такого типу та накреслено перспективи їх функціонування та розвитку.

Учасники конференції обрали віце-президентом Асоціації корекційних педагогів України В. І. Бондаря, та делегували президентові Асоціації корекційних педагогів України В. М. Синьову та віце-президентові В. І. Бондарю звернутись до Міністерства освіти і науки України зі зверненням та резолюцією науково-практичної конференції.

З особливою приємністю зустріла делегація з Івано-Франківська повідомлення про те, що представника нашої області, Волошенюк Катерину Степанівну, директора Печеніжинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, разом із колегами з Харківщини нагороджено медаллю Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова «Драгоманівська родина».

Присутні висловили свою вдячність керівникам Дніпропетровського навчально-реабілітаційного центру «Шанс» Дніпропетровської обласної ради за належну організацію даної конференції,   гостинну зустріч корекційних педагогів України та роз’їхалися в усі куточки України сповнені оптимізму та впевненістю у завтрашньому дні спеціальної освіти, розвитку та процвітанні спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів, навчально-реабілітаційних центрів.

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити