На сайті:

На сайті 105 гостей та відсутні користувачі

Психологічний супровід дітей, які стали жертвами або свідками насильства, а також вчинили насильство

14.03.16

IMG 1523 1Проблема насильства над дітьми є доволі гострою та актуальною у всьому світі та Україні зокрема. Дитині легко заподіяти шкоду оскільки вона залежна від дорослих (батьків, піклувальників, педагогів) та незріла ні фізично, ні психічно, ні соціально. У результаті насильства дитині завдаються тяжкі травми, які мають згубні наслідки для її подальшого фізичного та психічного здоров’я. Для суспільства це небезпечно тим, що діти, які були жертвами або свідками насильства, переносять цей негативний досвід у власне життя – формують поведінку жертви чи агресора у себе та оточуючих.

У рамках реалізації проекту Ради Європи «Зміцнення та захист прав дітей в Україні», який реалізується у партнерстві з Міністерством освіти і науки України, 10 березня у Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся тренінг для практичних психологів закладів освіти інтернатного типу обласного підпорядкування щодо опитування дітей, які стали жертвами або свідками насильства, а також вчинили насильство. У ході семінару-тренінгу учасники підвищили свій рівень обізнаності з даної проблеми.

Викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій Христина Дуда ознайомила присутніх з міжнародними та національними стандартами захисту прав дитини в ході її опитування.

Методисти обласного центу практичної психології та соціальної роботи Тетяна Глуханюк та Оксана Хомин в ході тренінгу актуалізували проблему деструктивного впливу насильства на розвиток дитини, визначили психологічні та вікові особливості дітей, які стали жертвами або свідками насильства, окреслили індикатори прихованих форм сімейного насильства щодо дітей, ознайомили з рекомендаціями щодо організації місця проведення опитування (методика “зеленої кімнати”), виокремили етапи процесу опитування дітей.

Практичний психолог Черченського НРЦ Тетяна Воробець розказала учасникам навчання про вимоги до осіб, які проводять опитування, рекомендований час та тривалість опитування.

Цінним також була можливість обміну досвідом між фахівцями психологічної служби.

IMG 1523

IMG 1515

IMG 1514

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити