На сайті:

На сайті 115 гостей та відсутні користувачі

Технології ведення випадку й оцінки потреб дитини та її сім’ї

24.03.16

DSCF2171 122 березня 2016 року на базі ІФОІППО відбувся семінар-тренінг голів методичних об’єднань соціальних педагогів на тему: «Технології ведення випадку й оцінки потреб дитини та її сім’ї як механізм соціально-педагогічного втручання в найкращих інтересах дитини». На семінарі-тренінгу було використано матеріали у рамках проекту: “Реформа соціальних послуг: розвиток потенціалу фахівців для підвищення якості соціальних послуг для вразливих сімей та дітей”, що реалізується Партнерством «Кожній дитині» на замовлення Міністерства соціальної політики України при підтримці Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

У ході семінару було розкрито сутність надання соціальних послуг та соціальної допомоги вразливим сім’ям та сім’ям, що перебувають у складних життєвих обставинах. Зокрема, Ю. Бойко, методист ОЦППСР, ознайомила присутніх із основними теоретичними підходами та принципами, на яких базується соціально-педагогічний супровід таких сімей.

Про модель оцінки потреб дитини та її сім’ї розповіла Г. Герило, соціальний педагог Долинської спеціалізованої школи № 6 Долинської районної ради. Її виступ спричинив активне обговорення учасників семінару, зокрема досвідом роботи щодо здійснення соціально-педагогічного супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, ділилися соціальні педагоги Богородчанського району та міст Івано-Франківська і Болехова Р. Урсуляк, Л. Сав’як та С. Андрусишин.

Практична частина семінару була представлена тренінговим заняттям просвітницького типу, у ході якого було розглянуто типологію випадків відповідно до їх складності та критерії для підготовки висновку за результатами оцінки потреб дитини і її сім’ї. Найактивніше в малих групах працювали Н. Галенська та Т. Кутинська, соціальні педагоги Тлумацької ЗОШ І-ІІІ ст. Тлумацької районної ради і Калуської ЗОШ І-ІІІ ст. № 5 Калуської міської ради. Учасницям тренінгу вдалося не тільки сформувати загальне бачення щодо особливостей документування випадку, а й окреслити роль та завдання соціальних педагогів в процесі його ведення і здійснення оцінки. Т. Мушура, соціальний педагог Залуквянської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. І. Блажкевич Галицької районної ради, розповіла присутнім про ступені вразливості сім’ї і наявні ризики для благополуччя та зростання дитини в таких сім’ях.

Завершенням семінару-тренінгу стало відпрацювання алгоритму взаємодії міждисциплінарної команди в ході ведення випадку та прийнятті рішень в найкращих інтересах дитини.

IMG 20160322 110044

DSCF2171

IMG 20160322 113159

DSCF2160

IMG 20160322 115356

Коментарі  

 
+1 #1 Тетяна 01.04.2016, 16:23
Завжди прагну вчитися, особливо якщо тренер висококваліфіко ваний, відкритий до спілкування та доступно подає матеріал. Юлія Романівна Бойко - знавець своєї справи. Вона вміло створює доброзичливу атмосферу в групі, вміє мобілізувати в певний момент людей та зацікавити необхідною інформацією. Дякую за запрошення та щирі слова. Атмосфера Тема семінару надзвичайно важлива у наш час. Подібні навчальні семінари - дуже необхідні працівникам психологічної служби.
Цитата
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити