На сайті:

На сайті 196 гостей та відсутні користувачі

Проведено VІ Обласний турнір юних правознавців

18.10.16

IMG 20161015_18083915 жовтня 2016 року на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, відповідно до наказу Департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації № 511 від 11.10.2016 р. відбувся VІ Обласний турнір Юних правознавців. До участі у турнірі заявлено 11 команд - учнів 9-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів області: Фенікс (м. Калуш, збірна), Праволюби (Тисменицький р-н), Де-Юре (Обласний ліцей–інтернат для обдарованих дітей із сільської місцевості), Магістри юстиції (ФТЛ), Кредо (Коломийський р-н, збірна), Консенсус (м. Івано-Франківськ, збірна), Імпульс (Калуський р-н, збірна), Ерудити (Богородчанський р-н), Варта права (м. Яремче), LEX (Галицький р-н) та Феміда (м. Бурштин).

Учасників турніру привітали – від організаторів - Шелемей Л.Я., проректор ІФОІППО, голова журі турніру - Козич Ігор Васильович, доцент кафедри кримінального права Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. До складу журі турніру традиційно включені викладачі Юридичного інституту ПНУ, з яким у ІФОІППО є договір про співпрацю, та вчителі правознавства з різних регіонів області.

За згодою експерт–консультантом турніру призначений – Цуркан Володимир Михайлович, начальник управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області, який привітав учасників, побажав щоб змагання відбулись цікаво, чесно і справедливо.

Під час відкриття, використовуючи мультимедійні презентації, команди представляли свої регіони, школи. Презентації команд були оцінені членами журі.

Найкращою визнана презентація команди «Варта права» - актуально, логічно, емоційно, патріотично, з національним колоритом і гумором. Саме так відзначили у протоколах члени журі.

Традиційно творчими і оптимістичними були презентації збірних команд «Кредо», «Ерудити», Імпульс та дебютантів турніру – «Феміда».

Питання, які розігрувалися, запропоновані Міністерством освіти і науки України для Всеукраїнського турніру. За визначенням журі запитання високого рівня складності, розраховані для студентів 3-4 курсу. Відповідно до правил проведення заходу, учасникам заборонено користуватися будь якими заготовками, нормативно-правовими актами тощо. Як відзначив голова журі турніру Ігор Козич, учасники показали знання українського законодавства і міжнародних нормативно-правових актів, доповідали логічно та юридично грамотно, що свідчить про високий рівень підготовки і великий обсяг роботи вчителів, які підготували команди. Діти висловлювали власну думку, дискутували між собою і, навіть, залучали до дискусії викладачів. В ході турніру учасники пропонували свій варіант вирішення таких питань як «Право націй і народів на самовизначення vs принцип територіальної цілісності держав: що має пріоритет», здійснення батьківських прав після розірвання шлюбу, правове регулювання волонтерської діяльності та залучення неповнолітніх осіб, соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб в Україні. Емоційно обговорювались питання щодо правової протидії катуванню в Україні у контексті міжнародних стандартів, проблема трудової дискримінації та шляхи її подолання. Жвавий інтерес виявили учасники фіналу до актуальних для України питань: право на повстання: доцільність конституційного закріплення; громадський контроль за діяльністю Національної поліції: законодавче регулювання і практика.

Питання, винесені на турнір, на даний час досліджуються юристами, політологами і не мають однозначної відповіді серед науковців. Разом з тим, учасники розкривали питання з точки зору міжнародного та українського законодавства, наводили приклади, у полеміці відстоювали власну точку зору. Учні оперували правовою термінологією, називали основні нормативно-правові акти, демонстрували володіння культурою ведення дебатів, уміння працювати в команді, знаходити спільне рішення і брати відповідальність на себе. Це важливий досвід, а враховуючи, що в переважній більшості учасники є учнями 10 класу, такий досвід - необхідний.

За результатами фінального бою, за підрахунками лічильної комісії (голова: Світлана Мазак), рішення журі (голова Ігор_Козич) визначено переможця та призерів обласного етапу Всеукраїнського турніру юних правознавців:

І місце:      Команда:   Де-Юре

ІІ місце:     Команди:   LEX (Галицький р-н) , Фенікс   (м. Калуш,)

ІІІ місце:    Команди:  Праволюби (Тисменицький р-н),

                                        Консенсус (м. Івано-Франківськ)

                                        Ерудити (Богородчанський р-н)

Також журі визначило: «Найкращого доповідача», «Найкращого опонента», «Найкращого рецензента» турніру для нагородження грамотами.

Переможці турніру візьмуть участь у Всеукраїнському турнірі, який відбудеться у м. Ужгород 27-31 жовтня 2016 року.


 

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити