На сайті:

На сайті 156 гостей та відсутні користувачі

Відбувся семінар-тренінг для практичних психологів і соціальних педагогів інтернатних закладів обласного підпорядкування

21.03.18

1На сьогоднішній день в суспільстві підвищується рівень насилля та агресії, який неодноразово висвітлюється в ЗМІ. Особливо гостро постала проблема булінгу. Актуальність теми зумовлена й тим, що дана проблема майже не вивчена в нашій країні і з теоретичних позицій, і з позиції практики. Булінг – не тільки соціально-педагогічна, а й психологічна проблема сучасності. Це соціальне явище, властиве переважно організованим колективам, отож з огляду на зазначене, виділяють основні місця булінгу: у школі; на робочому місці (мобінг); в армії («дідовщина»); в інформаційному просторі (кібербулінг) тощо.

Відповідно до плану роботи Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти 16 березня 2018 року відбувся семінар-тренінг соціальних педагогів та практичних психологів інтернатних закладів обласного підпорядкування на тему: «Булінг як соціально-педагогічна проблема».

Тетяна Глуханюк, методист обласного центру практичної психології і соціальної роботи розкрила сутнісні ознаки шкільного булінгу, основні причини, форми прояву цього явища, визначила основні риси, розкрила гендерний та віковий аспекти булінгу в школі, проаналізувала основні механізми його розвитку, рольову структуру булінгу та висвітлила наслідки для всіх учасників цього явища (для жертв булінгу, булерів, спостерігачів).

Лілія Крикун, методист обласного центру практичної психології і соціальної роботи розкрила актуальність проблеми булінгу, визначила соціальну структуру булінгу, охарактеризувала вибір ролей в трикутнику Карпмана (Агресор – Жертва - Рятівник) та способи виходу з нього, сформувала розуміння причин та внутрішніх мотивів поведінки кривдника, спостерігача, жертви, розкрила ознаки, за якими можна розпізнати булінг в школі.

Також методисти визначили стратегії поведінки дорослого на виявлені факти булінгу – від першої розмови, до подальших кроків взаємодії педагога з учнем, ознайомили учасників з порадами, як уникати, долати та вирішувати проблему булінгу в шкільному середовищі.

У ході тренінгу учасники в програванні типових шкільних ситуацій відпрацювали практичні навички виходу з булінгу.

На круглому столі було проведено методичний діалог з означеної проблеми, який дозволив учасникам заходу зробити висновок про ефективність використання треніногової роботи у профілактиці шкільного булінгу.

Додати коментар

Захисний код
Оновити