На сайті:

На сайті 69 гостей та відсутні користувачі

ЛАБОРАТОРІЯ ПЕДАГОГІЧНОГО ДОСВІДУ

ТА ЕТНОПЕДАГОГІКИ

На виконання рішення колегії Міністерства освіти УРСР від 23.11. 1987 р. №9/108-р. «Про удосконалення системи вивчення і поширення передового педагогічного досвіду» у жовтні 1990 року в інституті вдосконалення вчителів створено кабінет передового педагогічного досвіду. У січні 2008 року його реорганізовано в навчально-методичну лабораторію педагогічного досвіду та етнопедагогіки ОІППО.


Провідною метою діяльності лабораторії є:


  • підвищення професійної компетентності педагогічних і керівних кадрів дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів і методичних служб області;
  • науково–методичний супровід вивчення українознавства і народознавства.

Для реалізації основних завдань лабораторія співпрацює з Інститутом інноваційних технологій та змісту роботи МОНУ, Державною відеотекою педагогічного досвіду, Національним Науково-дослідним інститутом українознавства МОНУ, Філією «Гуцульщина» ННДІУ, Чернівецьким ОІППО.

Працівниками лабораторії розроблено Положення про постійно діючу педагогічну виставку при ОІППО, Положення про відеотеку педагогічного досвіду, завершено формування електронної бази даних ППД області, створено Web-сторінку про передовий педагогічний досвід Івано-Франківщини.

Джерелами методичної та інформаційно-консультативної допомоги освітянам є підготовлені лабораторією інформаційні анотовані каталоги ППД Івано-Франківщини, довідкове видання про обласний етап Міжнародного конкурсу з українознавства, матеріал обласної картотеки ППД та відеотеки, індивідуальні консультації.

Для  планомірної, раціональної та якісної підготовки у передатестаційний період відділи (управління) освіти отримали удосконалений варіант" Вимог до ВМР на присвоєння звання “вчитель-методист”, Положення про апробацію власних методичних розробок на присвоєння педагогічних звань.

Висвітлення кращого досвіду здійснюється через засоби масової інформації, випуск буклету, цикл інформації про обласний тур «Учитель року» на радіо, телебаченні, педагогічній газеті «Освітянському слові», творчі портрети в Науково педагогічному журналі «Обріях», статті у Науковому громадсько-політичному, культурно-мистецькому, релігійно-філософському педагогічному журналі «Українознавство», організацію постійно діючої та тематичних виставок, поповнення відеотеки педагогічного досвіду новими мультимедійними презентаціями, підготовку матеріалів до Книги педагогічної слави України.


Ключовими проблемами, які досліджують працівники лабораторії

спільно з кафедрами, є:


  • «Теорія і практика вивчення та узагальнення ППД» (Слободян Г.Д.);
  • «Українознавство як система знань: його місце у державотворчих процесах» (Качкан В.А., Слободян Г.Д., Габорак О.М.).

Значне місце в роботі лабораторії займає організація та проведення обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року»(починаючи з 1991 року, педагоги Івано-Франківщини ставали дипломантами, лауреатами і переможцями заключного туру; тричі область визначалася МОН України базою для цього Всеукраїнського конкурсу); обласний етап Міжнародного конкурсу з українознавства (5 учасників стали призерами, 3 учнівські науково-дослідницькі роботи визнані кращими).

Переможцями Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» стали: Ірина Мушак, учитель початкових класів приватної школи-садка «Перша ластівка» м. Івано-Франківська (2000); Олег Паньків, учитель фізичної культури Ясенської ЗОШ І-ІІІ ст. Рожнятівського району,(2001); Анатолій Савчук учитель образотворчого мистецтва Нижньо-Струтинської ЗОШ І-ІІІ ст. Рожнятівського району, (2007).

2007 року вперше співробітниками лабораторії (Слободян Г.Д., Кульчак М.В.) проведено обласний етап Міжнародного конкурсу з українознавства, 2008 року ‑ курси  для вчителів українознавства.

Кадровий склад:


Slobodjan_G
Слободян Галина Дмитрівна,
завідувач лабораторії, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій.
Gaborak
Габорак Оксана Миколаївна,
методист лабораторії педагогічного досвіду та етнопедагогіки.