На сайті:

На сайті 335 гостей та відсутні користувачі

Морально-етичне виховання школярів у системі громадянської освіти і виховання: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції. 15 17 листопада 2001 року / Ред. колегія: Ю. Завадовський, І. Бех та ін. Снятин: Прут Принт, 2001. 196 с.

Збірник представляє матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції "Морально-етичне виховання школярів у системі громадянської освіти і виховання". Усі вони охоплюють широке коло питань та згруповані у відповідні розділи: "Теоретико-методологічні засади морально-етичного виховання в системі громадянської освіти", "Гуманізація взаємин у сім'ї та школі основа формування моральних цінностей особистості", "Духовно-моральний розвиток особистості засобами навчальних дисциплін" та ін.

Вирішення порушених проблем буде цікавим для педагогів, керівників освіти, громадських організацій, одним словом, тих, кого хвилює підвищення моральності й духовності підростаючого покоління.

М. Вишиванок, Б. Костюк та ін. Основи овочівництва та картоплярства: Посіб. для вчителів біології, трудового навчання, завідувачів шкільних навчально-дослідних земельних ділянок. Івано-Франківськ: Ред.-видав. центр ОІППО, 2001. 143 с.

Мета даної книжки посприяти організації в сільських школах вивчення основ овочівництва та картоплярства; прищепити учням любов до праці на землі.

У посібнику в доступній формі подано кваліфіковані поради щодо вирощування основних овочевих культур та картоплі, розкрито способи одержання високої віддачі з кожної сотки ділянки.

Видання підготовлене на основі чинного Положення про шкільні навчально-дослідні земельні ділянки з урахуванням сучасних тенденцій розвитку та вирощування таких культур.

Мартинець А., Тидір С. Зарубіжна література: Матеріали до уроків у 5-му класі. Івано-Франківськ, 2001. 83 с.

У посібнику подані твори, що не ввійшли до підручника "Зарубіжна література. 5 клас" (1996 р.), однак вивчення їх передбачене програмою 2001 р. для загальноосвітніх шкіл.

Видання містить художні тексти, блоки запитань до них, короткі відомості про письменників, інформацію з теорії літератури.

Матеріали розраховані на вчителів та учнів 5 класу.

Уроки духовності: Літературний матеріал до організації та проведення виховних заходів на релігійне тематику зі школярами / Уклад. А. Мартинець, С. Юсипчук. Івано-Франківськ: Ред.-видав. центр ОІППО, 2001. 67 с.

Видання допоможе класним керівникам, учителям початкових класів, педагогам-організаторам засобами художнього слова формувати особистість школяра.

До посібника ввійшли інформаційні матеріали з досліджень В. Скуратівського про окремі релігійні свята, звичаї та обряди українського народу. Літературні тексти вмонтовані в сценарії дійств.

Пропонована книжка посприяє проведенню виховних заходів в освітянських закладах.

Гілецький Й. Р. Шість варіантів для тематичного оцінювання навчальних досягнень учнів з географії України. 8 клас. Івано-Франківськ.: Ред.-видав. центр ОІППО, 2001. 74 с.

В основу посібника закладено ряд оригінальних підходів, якими слід керуватися в роботі. Курс розподілений на шість великих тем, кожна з них на три підтеми (змістові блоки), де пропонуються завдання трьох рівнів.

Для виявлення навчальних досягнень школярів, які відповідають четвертому рівню (високий), у змістових блоках подається не менше шести творчих теоретичних і практичних завдань.

Наявність табличок (розбитих за блоками) дозволить оперативно зреагувати на прогалини.

Посібник допоможе в проведенні підсумкових робіт із будь-якої теми курсу "Фізична географія України", а також поточного закріплення та контролю знань.

Бабій Н., Мишаста Г. Готуємо дітей до школи: Методичний порадник. Івано-Франківськ: Ред.-видав. центр ОІППО, 2001. 51 с.

Видання допоможе організувати підготовку до школи дітей старшого дошкільного віку, які не відвідують дошкільні навчальні заклади.

Читачам (працівникам районних та міських управлінь освіти, педагогам дошкільних закладів та шкіл, а також батькам) пропонуються "Регіональна програма з формування готовності до школи дітей старшого дошкільного віку, які не відвідують дошкільні заклади"; методичні поради з підготовки дітей до школи, взаємодії з сім'єю та орієнтовне планування занять із різних розділів.

Посібник уміщує додаткові практичні матеріали, сценарії свята "Перший раз у перший клас".

Ідеї Софії Русової у контексті сучасного дошкільного виховання / Уклад. О. Мариновська, Л. Калуська. - Івано-Франківськ: Видав.-інформ. центр облдерж. Центру туризму і краєзнавства учнів. молоді управління освіти і науки ОДА, 2001. - 86 с.

Збірник складають виступи науковців на педагогічних читаннях, приурочених 145-м роковинам від дня народження Софії Русової.

Видання висвітлює важливі проблеми педагогічної спадщини в контексті сучасного освітнього процесу громадської діячки. Пропонуються моделі навчально-виховної роботи з дітьми дошкільного віку.

Матеріали адресовані дослідникам історії педагогіки, вихователям дошкільних закладів, студентам.

Християнська етика. Дивосвіт. 2 клас: Посіб. для вчителів / За ред І. Андрухіва. - Снятин: Видав.-друк. фірма "Прут Принт", 2001. - 144 с.

Складовою частиною національного виховання і формування особистості в цілому є релігія.

Закладаючи основи християнської моралі та етичних норм з перших днів шкільного життя, важливо правильно довести до свідомості дітей такі поняття, як Бог, любов, милосердя, добро, зло тощо. Тому автори посібника ставили за мету дати вчителю максимум інформації, побудованої як на теологічній (Святе Письмо), так і науковій основі.

Крім того, до кожної теми підібраний художньо-літературний матеріал, що підсилить теоретичний виклад. Педагог має право на власну творчість, спрямовану на залучення другокласників до правдивого слова Божого.

Видання посприяє вчителям спільно з батьками сцілити дитячі душі, зробити поступ назустріч Богу, а також формуванню в учнів духовності, етичних норм на засадах християнської моралі.

Безпека життєдіяльності дошкільника / Автор та упоряд. Л. Калуська. - Івано-Франківськ: Ред.-видав. центр ОІППО, 2001. - 95 с.

Автор методичного порадника акцентує на необхідності навчати дітей свідомо ставитися до свого здоров'я, починаючи з дошкільного віку.

Пропонується комплексна система роботи з ОБЖД з працівниками дитячих садків, батьками, дітьми та громадськістю, яка охоплює певні напрями: життя малюків серед людей, правила поведінки з вогнем, допомога собі та іншим за потреби.

Різноманітні ігри, завдання, художні тексти, сценарії свят та дозвіль сприятимуть формуванню в дошкільників навички безпечної поведінки.