На сайті:

На сайті 94 гостей та відсутні користувачі

AF

Альянс франсез

 


Рік заснування: 1883

Тип: культутрно - просвітницька некомерційна громадська організація

Голова: Ніколя Саркозі,  Почесний президент  наглядової ради

Офіційний сайт: www.fondation-alliancefr.org

 

Альянс Франсез — культурно-просвітницька некомерційна громадська організація,  що здійснює свою діяльність за підтримки Посольства Франції.

Місія та завдання організації

«Альянс Франсез створена з метою розширення культурного різноманіття та заохочення діалогу культур», - Жак Ширак. Місія організації полягає у поширенні французької мови та культури в усьому світі, в заохоченні діалогу культур.

Завдання Альянс Франсез:

  • Співробітництво у галузі освіти, мови та культури;
  • Поширення французької мови на території діяльності організації;
  • Об'єднання всіх бажаючих підвищити свої знання в галузі французької мови і культури Франції.
  • Розвиток культурних обмінів, що сприяють зближенню культур.

Заснування організації «Альянс Франсез»Французька асоціація «Альянс Франсез» була заснована в Парижі  з ініціативи відомого дипломата Поля Камбон з метою поширення французької мови по всьому світу і сприяння діалогу культур.

Вже наступного року відкрилося відділення «Французького Альянсу» в Парижі, в адміністративну раду  якого увійшли Луї Пастре, Ернест Ренан і Жюль Верн.

24 січня 1884 року  постановою Міністерства внутрішніх справ, Асоціація  дістала схвалення на свою діяльність.

Офіційною датою заснування Альянс Франсез вважається 10 березня 1884 року  - день прийняття її статуту Генеральною Асамблеєю.

Альянс Франсез у світі

На сьогоднішній день Альянс Франсез налічує 1072 представництва в 146 країнах, де навчаються близько 500 000 студентів.

Відділення Альянс Франсез у XXI ст. окрім діяльності з навчання французької мови, виконують і функції культурних центрів, займаючись організацією гастролей театральних колективів та музичних ансамблів з батьківщини Мольєра.
Під патронажем організації запрошені французькі музиканти, актори і хореографи проводять майстер-класи, влаштовують виставки художники, організовуються різного роду конкурси.
У рамках щорічного Свята читання організовуються зустрічі з франкомовними письменниками, проходить тиждень показу французьких фільмів, відзначається свято франкофонії.

«Альянс Франсез - Париж» відіграє визначальну роль у діяльності представництв в інших містах по всьому світу:

  • Забезпечує єдність, згуртованість і сталість апарату всій мережі представництв;
  • Стежить за підтриманням статуту і громадською діяльністю організацій.
  • www.alliancefr.org

 

Альянс франсез в Україні


Що собою являє мережа Альянс Франсез ?

Саме його існування пройшло випробовування історією: Альянс франсез, який народився 1883 року завдяки Жюлю Верну та іншим видатним особистостям, відтоді крокує планетою і вже створив свої осередки – понад тисячу – у більш як 80 різних місць! Свій авторитет він завоював втіленням високої ідеї: підвищення популярності французької мови та культури у світі, у співпраці з партнерами з інших країн та в контакті з місцевими органами влади.

Паризька фундація Альянс франсез – ядро цієї надзвичайно активної всесвітньої мережі – згуртовує та розвиває цю мережу, надаючи її членам експертну підтримку, організовуючи для них навчальні тренінги та консультації з метою підвищення їхнього професійного рівня, пропонуючи культурну альтернативу глобалізації з повагою до національних особливостей, проводячи широкомасштабні заходи за підтримки Міністерства закордонних та європейських справ Франції.

Що собою являє окремий Альянс Франсез ?

Кожен Альянс франсез є неприбутковою громадською організацією, яка керується місцевим правом і є самостійною в реалізації своїх функцій, не залежачи від будь-яких зобов’язань політичного чи релігійного характеру. Він реєструє свій статут у відповідних державних органах, один раз на рік збирає своїх членів на загальні збори, в тому числі, для обрання керівного органу Альянсу –Адміністративної Ради. Адміністративна Рада один раз на рік подає на розгляд Альянсу звіт про діяльність Альянсу та фінансовий звіт за рік, що минув, проект бюджету на наступний рік та проекти заходів, що плануються.

Створені у 90-і роки за ініціативою закоханих у Францію та її мову українців, Альянси франсез в Україні спеціалізуються на викладанні французької мови та організації та проведенні культурних заходів. На сьогодні існує дев’ять альянсів (десятий перебуває в процесі створення), і розташовані вони по всій території України. Вони – і великі, і малі – дуже активно розвиваються і є цілком самостійними у своїй діяльності, будучи водночас осередками французької мови та культури і користуючись підтримкою Міністерства закордонних та європейських справ Франції та Паризької фундації Альянс франсез.

У складі Відділу культури та співробітництва існує посада координатора діяльності Альянс франсез на всеукраїнському рівні. Його місія полягає також у сприянні підвищенню фахового рівня та підтримці Альянсів як допоміжних структур Посольства Франції у здійсненним останнім його функцій та службових завдань: післядипломна підготовка викладачів, завідувачів медіатекою та адміністративного персоналу, надання освітніх матеріалів та матеріалів про культуру, організація центрів зі складання іспитів Delf – Dalf- CCIP, забезпечення інформацією про сучасну Францію. … Альянси щодня працюють над власним розвитком та підвищенням свого авторитету на регіональному рівні, дотримуючись загальнолюдських цінностей, і сповна виконують свою роль основної зв’язуючої ланки у співпраці Франції з Україною.

Щоб дізнатися більше про історію та місії Альянс франсез у світі, завітайте на сайт Паризької фундації Альянс франсез м. Парижа. : www.fondation-alliancefr.org


Координаційний центр в Україні