На сайті:

На сайті 169 гостей та відсутні користувачі

"Психологічні механізми профілактики суїцидальних тенденцій у шкільному середовищі"

24.02.2010
Останнім часом простежується зростання суїцидальних спроб у шкільному віці. Хоча згадування про суїциди серед молоді часто відлякує, але розмови про них не можна більше ні уникати, ні замовчувати. Обговорення цього питання  в суспільстві не може підштовхнути учня до фатального рішення. Упродовж останнього десятиліття частота суїцидів у підлітків зросла майже втричі. Самовбивства становлять другу за частотою причину смерті  в молодості. Статистичні дані свідчать, що найбільша частота самогубств спостерігається у віці 15-24 років. Слід зазначити, що за останні 30 років суїциди дітей від 5 до 14 років зросли увосьмеро.

Таким чином зазначені факти надають особливої актуальності питанням діагностики, профілактики та організації психологічної допомоги школярам, які опинились у кризовому становищі. Як показали результати соціологічного дослідження, більше 70% підлітків вважають, що освітні програми для молоді й батьків є кращим способом профілактики суїцидів. Тому працівники психологічної служби, які працюють в освітніх навчальних закладах, повинні володіти методами і техніками корекційної та психотерапевтичної роботи для реалізації заходів психологічної  реабілітації дітей із суїцидальними тенденціями.
Власне з метою профілактики суїцидальних проявів серед учнівської молоді 23 лютого 2010 р. на базі ОІППО відбувся семінар для практичних психологів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів на тему «Психологічні механізми профілактики суїцидальних тенденцій у шкільному середовищі».
Метою семінару було визначити специфіку роботи практичних психологів з дітьми із проявами суїцидальних тенденцій, основні методи попередження самогубств учнівської молоді.
Семінар передбачав виконання наступних завдань:
·       проаналізувати основні соціально-психологічні чинники  виникнення та перебігу суїцидальної поведінки  у підлітків;
·       виокремити та продемонструвати основні форми та методи роботи практичного психолога закладу освіти щодо попередження  суїцидальних проявів у школярів.
Х. Дмитерко-Карабин, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної та експериментальної психології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, ознайомила учасників семінару з прийомами і техніками позитивної системно-сімейної психотерапії у запобіганні суїцидальної поведінки у дітей.
Аспекти сімейних взаємин, як фактор здійснення юнацтвом суїцидальних дій, розкрив Ю. Сидорик, кандидат психологічних наук, доцент кафедри педагогічної та вікової психології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.
О. Хомин, викладач кафедри педагогіки і психології ОІППО, окреслила когнітивно-мотиваційні чинники формування суїцидальних сценаріїв  у підлітків.
Н. Якубовська, методист-практичний психолог ОЦППСР, представила до уваги працівників психологічної служби матеріали щодо психологічної профілактика суїцидальних тенденцій серед учнівської молоді та надала рекомендації щодо використання психодіагностичних методик і корекційно-відновлювальних програм.
З методами надання психологічної допомоги потенційному суїциданту з врахуванням власного досвіду роботи учасників семінару ознайомила І. Дробко, практичний психолог ЦПТО № 1.

Додати коментар

Захисний код
Оновити