На сайті:

На сайті 309 гостей та відсутні користувачі

Відбувся черговий ІІІ Конгрес тифлопедагогів України

30.05.12

28 – 30 травня 2012 року на базі Вигодського навчального корекційно-реабілітаційного центру відбувся черговий ІІІ Конгрес тифлопедагогів України «Шляхи реалізації права інвалідів по зору на якісну освіту в Україні»  за участю представників Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Інституту корекційної педагогіки та психології Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова,

Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, головного управління освіти і науки  Івано-Франківської  обласної державної адміністрації, Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, відділу освіти Долинської районної державної адміністрації, Всеукраїнського громадського соціально-політичного об’єднання «Національна асамблея інвалідів» та Всеукраїнської громадської організації «Асоціація тифлопедагогів України».

Мета проведення конгресу:  обговорення нових підходів до педагогічної підтримки дітей з особливими потребами, пошук перспективних технологій та їх інтеграції в суспільство, ознайомлення з напрацюваннями практичних тифлопедагогів з означеної проблеми.

Урочисте відкриття Конгресу відбулося за участю представників органів влади, керівників підприємств, громадськості, меценатів та організаторів.

Присутні ознайомилися з виставковими матеріалами навчально–виховних закладів для дітей з порушеннями зору, громадських організацій, які опікуються людьми з особливими потребами.

Відповідно до плану роботи конгресу  проведено пленарне засідання, де виступили з  доповідями:  кандидат психологічних наук, професор, завідувач кафедри тифлопедагогіки Інституту корекційної педагогіки та психології НПУ імені М.П. Драгоманова Синьова Є.П.;  науковий співробітник Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Лабайчук Г.Ф.; заступник начальника головного управління освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації Мрічко М.М.; головний позаштатний дитячий офтальмолог області Гаврилишин Н.І.; кандидат медичних наук, завідувач офтальмологічного відділення ОДКЛ  Кужда І.М.; кандидат педагогічних наук, доцент, заступник директора Центру інклюзивної освіти Інституту корекційної педагогіки та психології НПУ імені М.П. Драгоманова Тищенко В.В.; кандидат педагогічних наук заступник директора  Інституту корекційної педагогіки та психології НПУ імені М.П.Драгоманова Федоренко С.В. Виступаючі   окреслили сучасні підходи до організації навчально – виховного процесу дітей з особливими освітніми  потребами.

29 травня відбулись засідання «круглих столів», на яких розглянуто теми: «Зміст освіти і виховання дітей з порушеннями зору дошкільного віку», «Актуалізація змісту навчання та виховання в спеціальних школах для дітей з порушеннями зору та інклюзивних закладах освіти», «Організаційно – методичні аспекти реабілітації дорослих інвалідів по зору». Модератори: Рожко Н.М., Федоренко С.В., Войтюк Ю.О. 

Делегати ІІІ Всеукраїнського конгресу тифлопедагогів ухвалили резолюцію. Підсумком роботи Конгресу була  прес-конференція з провідними спеціалістами – корекційними педагогами, меценатами та організаторами.    Всього на Конгресі представлено 16 доповідей та більш ніж 20 тематичних виступів,  зареєстровано понад 150 представників з усіх регіонів України.

Учасники конгресу детально ознайомилися з напрацьованим досвідом роботи Вигодського навчального корекційно-реабілітаційного центру Івано-Франківської обласної ради   щодо забезпечення ефективності навчально-виховного і корекційно-реабілітаційного процесу дітей з вадами зору шляхом організації їх системного  психолого-педагогічного, медичного, соціального супроводу, забезпечення сучасними засобами корекції та реабілітації, науково-методичними аспектами запровадження інноваційних здоров’язберігаючих педагогічних технологій, шляхами співпраці з державними структурами, громадськими організаціями, котрі опікуються питаннями освіти, соціального захисту дітей з інвалідністю.

Ділове спілкування доповнилось екскурсійною програмою з метою ознайомлення з визначними місцями Прикарпаття, з Скелями Довбуша, місцевими  краєвидами з  Карпатського трамваю, побутом та самобутністю  Бойківщини, з музеєм Тетяни та Омеляна Антоновичів,  святістю Ясної Гори  в Гошеві. Перебування на Карпатській землі залишать світлий спогад в душі кожного учасника.


 

 

Коментарі  

 
0 #1 Ivanna 31.05.2012, 14:04
bylo cikavo, djakyemo :-)
Цитата
 
 
0 #2 міша 05.06.2012, 23:50
було більш ,ніж цікаво.Директор молодець.
Цитата
 
 
0 #3 МД 06.06.2012, 15:35
Сьогодні на різних публічних заходах говорять про все , але основне забувають.Треба давно зрозуміти , що якщо не має моралі у суспільстві , у дітей, то будь-які нововведення не будуть працювати.Дитин а з особливими потребами має відчути ,що її цінують не тільки у школі , але вона потрібна , як людина суспільству ...Або вести таку політику , що треба дитині залишитись особистістю , незважаючи на відношення до неї суспільства .Тоді дитина буде віддавати усім нележне...І таке формування особистості проводиться у Вигодському центрі...Конгре с показав правильний напрям роботи центру І директора Якимів О.Р..
Цитата
 
 
0 #4 Michail 06.06.2012, 15:43
На мою думку не потрібно особливих реформ про які говорили на конгресі, треба просто , щоб кожен виконував свої педагогічні обов'язки, виділити кошти на вдосконалення матеріальної бази (наприклад клавіатуру шрифтом Брайля,у кожний клас проектор ...) . ...А проти тих дітей , які не грають по правилах треба давно вводити штрафні санкції на рівні держави ...За місяць буде порядок , як У Грузії , Естонії тощо.Є два методи виховання -свідомість і матеріальне покарання ...І потреба у написання теоретичних наукових робіт відпаде.
Я б радив частіше приїжджати у Вигодський центр і вчитись у Якимів Оксани , як створити здорову моральну атмосферу і в колективі , і серед дітей..Конгрес показав , що ця школа йде у прогресивному напрямі ...
Цитата
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити