На сайті:

На сайті 195 гостей та відсутні користувачі

У Коломийському «Дударику» відбувся семінар вихователів спеціальних дошкільних навчальних закладів (груп)

18.06.12

14 червня 2012 року на базі Коломийського ДНЗ №2 «Дударик» відбувся обласний постійно діючий семінар вихователів спеціальних дошкільних навчальних закладів (груп). Метою зустрічі стала актуалізація проблем нормативно-правового, матеріально-технічного та навчально-методичного забезпечення діяльності спеціальних дошкільних навчальних закладів (груп); набуття учасниками досвіду щодо створення умов та організації освітнього процесу з дітьми з особливостями психофізичного розвитку.

Систему роботи закладу презентувала його завідувач Л. Мільохіна. Даний заклад є комбінованого типу де, крім груп дітей загального розвитку, функціонують санаторні, логопедична та групи для дітей із затримкою психічного розвитку (ЗПР). У закладі кваліфікованими фахівцями (дефектологами, логопедами, медичними працівниками) ведеться відповідна робота із дітьми, що маютьвади мовлення, важкі мовленнєві порушення (сенсо- моторна алалія, ЗНМ І – ІІ рівня), порушення пізнавальних функцій (пам’яті, уваги, мислення, уяви) а також з діагнозами: дитячий аутизм, синдром Дауна, синдром Мартіна-Белла, розумова відсталість, дитячий церебральний параліч (ДЦП). Педагоги закладу на практиці продемонстрували використання цілого ряду ефективних освітніх  технологій в навчально-виховному процесі з дітьми: елементи технології саморозвитку особистості М. Монтессорі, розвитку творчої особистості (ТРВЗ) за технологією Г. Альтшуллера, навчання ранньому читанню за методикою Г. Домана тощо.

З метою реалізації пріоритетного завданням роботи закладу – збереження та зміцнення здоров’я дошкільників – значне місце відводиться корекційним та оздоровчо-профілактичним заходам. Задля цього у  закладі функціонує фізіотерапевтичний кабінет, фітобар, наявні фізкультурні зали, а в роботі з дітьми активно впроваджуються інноваційні оздоровчі технології (авторська технологія фізичного виховання М. Єфименка «Театр фізичного розвитку та оздоровлення дітей», дихальна гімнастика за методикою А. Стрельнікової, вправи на корекціюплоскостопості та сколіозу, різні види масажу).

Учасники семінару мали змогу ознайомитися з розвивальними середовищем дошкільного навчального закладу а також виставкою навчально-методичного та дидактичного забезпечення з означеної проблеми (Н. Ганушевська, вихователь-методист (за посадою) ДНЗ).

За «круглим столом» відбулося активне обговорення актуальних проблем дошкільної освіти дітей з особливостями психофізичного розвитку. Працівники обласного інституту післядипломної педагогічної освіти наголосили на ключових аспектах роботи спеціальних дошкільних навчальних закладів (груп): нормативно-правовому забезпеченні діяльності (Л. Томенчук, методист лабораторії організації та управління навчальними закладами); специфіки організації навчально-виховного процесу (Н. Бабій, методист лабораторії дошкільної та початкової освіти); сучасних підходах до забезпечення розвивального життєвого простору для дітей з особливими потребами (Л. Мінда, методист лабораторії дошкільної та початкової освіти). До обговорення долучилися й працівники управління освіти Коломийської міської ради: методист інформаційно-методичного центру, відповідальний за дошкільну освіту М. Отрощенко та завідувач логопедичним пунктом Л. Селезінка.

Підсумком семінару стало окреслення кола завдань педагогів спеціальних дошкільних навчальних закладів (груп) області. Першочерговим із них є створення авторських програм для роботи з дітьми з різними нозологіями, оскільки на сьогодні констатуємо лише наявність спеціальної програми для розумово відсталих дітей.

Ще одним важливим завданням є забезпечення наступності в організації єдиного середовища розвитку дитини через співпрацю з батьками. Учасники семінару дійшли висновку, що зміст такої взаємодії має полягати перш за все у просвітницькій роботі та включати:

  • групові та індивідуальні бесіди зі спеціалістами у закладі чи Консультаційному центрі для батьків;
  • наявність інформації на сайтах спеціальних ДНЗ, у куточках для батьків;
  • психологічну допомогу батькам, які важко переживають проблеми порушеного розвитку дитини;
  • оптимізацію педагогічних можливостей батьків у реалізації корекційної допомоги дитині та їх інтеграцію у навчально-виховний процес ДНЗ.

 

 

Коментарі  

 
0 #1 vitalija 27.06.2012, 11:27
Дошкільна кафедра завжди працює в ногу з часом.
Цитата
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити