На сайті:

На сайті 143 гостей та відсутні користувачі

Інформація про засідання секції практичних психологів і соціальних педагогів шкіл-інтернатів обласного підпорядкування

21.08.2012

21.08.2012 р. на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулося засідання секції  практичних психологів і соціальних педагогів шкіл-інтернатів обласного підпорядкування.

Проблемним питанням засідання було «Пріоритетні напрями діяльності психологічної служби шкіл-інтернатів у 2012/2013 навчальному році».

У ході роботи секції директором обласного центру практичної психології і соціальної роботи Людмилою Підлипною  окреслено пріоритетні напрями психолого-педагогічного супроводу всіх учасників навчально-виховного процесу шкіл-інтернатів у 2012-2013 навчальному році.

Гук Ірина Федорівна, викладач кафедри педагогіки та психології ОІППО у своєму виступі звернула увагу  на використання агіотерапії у роботі практичного психолога з дітьми з особливими освітніми потребами. 

Методист-практичний психолог обласного центру практичної психології і соціальної роботи Тетяна Глуханюк ознайомила присутніх з психологічними особливостями сімей, де росте дитина з особливими освітніми потребами. Зокрема, розкрила основні сімейні ускладнення, які виникають при неповносправності дитини, вказала на помилки батьків, які найчастіше зустрічаються при вихованні дитини з особливими освітніми потребами, ознайомила з основними етапами та формами роботи психолога з сім’єю,  охарактеризувала модель рівноправного партнерства сім’ї та школи. Також звернула увагу учасників на важливості володіння психологом навичками ефективного спілкування з сім’єю, де росте дитина з порушенням інтелекту.

Завідувач відділу інклюзивного та інтегрованого навчання Оксана Волошин окреслила межі співпраці шкіл-інтернатів та загальноосвітніх навчальних закладів з питання інклюзивного  навчання.

Про особливості роботи соціального педагога школи-інтернату з дітьми пільгових категорій розповіла соціальний педагог Рогатинської спеціальної школи-інтернату Світлана Коваль.

Тетяна Воробець, практичний психолог Черченського обласного навчально-реабілітаційного центру для дітей з порушенням опорно-рухового апарату, зазначила важливість формування навичок толерантного спілкування для успішної соціалізації вихованців закладу. 

Микола Рубінський, практичний психолог Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату презентував психоінформаційний підхід до аналізу глибинних причин виникнення девіантної поведінки в ліцеїстів.

Методист-практичний психолог обласного центру практичної психології і соціальної роботи Лілія Крикун окреслила основні напрями роботи соціальних педагогів шкіл-інтернатів у 2012/2013 навчальному році. Проаналізувала зміст основних положень нормативних документів, які регламентують діяльність соціального педагога школи-інтернату з метою покращення планування на наступний навчальний рік. Закцентувала увагу на практичній реалізації основних функцій соціального педагога спираючись на особливості розвитку освіти в Україні в сучасних умовах.

Секційне засідання завершилось “круглим  столом”, під час якого було прийнято методичні рекомендації.

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити