На сайті:

На сайті 142 гостей та відсутні користувачі

Інформація про роботу секції працівників відділів (управлінь) освіти районних державних адміністрацій та виконавчих комітетів міських рад, методистів Р(М)МК, ІМЦ, відповідальних за роботу шкільних бібліотек

23.08.2012

20 серпня 2012 року на базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася секція методистів Р(М)МК, ІМЦ, відповідальних  за роботу шкільних бібліотек.

Керівництво секцією здійснювали :  Ігор Дрогобицький, доцент кафедри теорії та методики навчання ОІППО, кандидат історичних наук; Галина  Столярчук, методист ОІППО; Любов Пушко, заступник начальника Державного підприємства торгівлі Міністерства освіти і науки України.

У роботі секції взяли участь 29 педагогічних працівників області.
На засіданні розглядалася проблема “Особливості роботи методичних служб та бібліотек  навчальних закладів в  умовах нових стандартів освіти”.

Метою було: розкрити зміст та особливості роботи методиста з питань діяльності шкільної бібліотеки в регіоні у 2012-2013 навчальному році.

Завдання які стояли перед керівниками та учасниками:

  • ознайомити учасників з сучасними підходами до роботи бібліотеки загальноосвітнього навчального закладу.
  • надати методичну допомогу щодо інформаційно-бібліографічної діяльності;
  • окреслити особливості комплектування фонду підручників на 2012/2013 навчальний рік;
  • визначити роль та місце статистики в роботі методиста  та шкільних бібліотекарів у нових умовах;
  • познайомити з новими інструктивними документами щодо введення в дію комп’ютерної програми електронного обліку навчальної літератури «Шкільний підручник»

Про підсумки роботи методичної служби та бібліотек навчальних закладів  Івано-Франківської області у минулому році та основні напрямки діяльності на 2012-2013 навчальний рік, планування та звітність, роль та місце статистики в роботі методиста, атестацію бібліотекарів, передплату фахових видань,  про проблеми та актуальність впровадження єдиної системи обліку навчальної літератури, створення електронної бази даних за формою, що рекомендує Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, інвентаризацію та облік підручників доповіла Галина Столярчук.  Керівник секції відзначили роль методиста з бібліотечних фондів у інформаційному забезпеченні методичних служб відділів(управлінь) освіти.

Про поступлення, план завозу, оплату за доставку  підручників у  навчальні заклади області присутніх  проінформувала заступник директора торгового підприємства Міністерства освіти і науки України Любов Пушко.

З проблемою «Шляхи оптимізації формування, використання та інвентаризації бібліотечного фонду» виступили:

Уляна Чупруноваі, методист інформаційно-методичного центру  управління освіти і науки Івано-Франківського міськвиконкому , Альона Ханенко, методист методичного кабінету відділу освіти Надвірнянської  районної адміністрації, Любов Гула, методист методичного кабінету відділу освіти Рогатинської районної адміністрації.

Обговорення проблеми «Основні напрями роботи шкільної бібліотеки на сучасному етапі» проходило у формі круглого столу.

У ньому взяли участь методисти та завідувачі бібліотек:
Ольга Бережанська, (методист методичного кабінету відділу освіти Городенківської районної адміністрації);
Любов Рихлівська, (завідувач бібліотеки Івано-Франківська ЗОШІ І-ІІІ ст. № 18 Івано-Франківської міської ради);
Тетяна Микитин (завідувач бібліотеки Калуської ЗОШ І-ІІІ ст. № 7 Калуської міської ради).

 

Бібліотекарі та методисти поділилися досвідом участі у щорічному регіональному конкурсі «Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу».

Учасники відзначили, що на даному етапі шкільна бібліотека має відігравати головну функцію у забезпеченні навчальною літературою, інформацією педагогічний та учнівський колективи навчальних закладів, проводити моніторингову діяльність щодо розвитку дитячого читання у шкільних бібліотеках.

У вироблених рекомендаціях запропоновано:

  • сприяти у забезпеченні бібліотек комп’ютерною технікою та програмним забезпеченням до неї;
  • вишукати можливості для забезпечення бібліотек новою літературою, бібліотечною технікою, здійснювати передплату фахових видань для педагогів, періодичні видання для учнів;
  • забезпечити належне зберігання, доставку підручників до загальноосвітніх навчальних закладів;
  • практикувати різні форми морального та матеріального заохочення працівників бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів за інноваційну діяльність;
  • налагодити аналітичну систему інформації про забезпечення підручниками та іншою літературою загальноосвітні заклади області.

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити