На сайті:

На сайті 115 гостей та відсутні користувачі

Обласна творча група практичних психологів закладів освіти області «Соціально-психологічний супровід сімей усиновителів»

05.09.12

5 вересня на базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулося третє засідання творчої групи практичних психологів області, до складу якої входять 7 представників  психологічної служби з навчальних закладів  різних типів.  Тема засідання була «Тренінг соціально-психологічної підтримки сімей усиновителів».

На засіданні Н. Глинянюк, старший викладач кафедри педагогіки та психології ОІППО, визначила програмове та навчально-методичне забезпечення тренінг-курсу. Зокрема, звернула увагу на структуру програми за К. Тепляковою, Л. Пономаренко.

Методист ОЦППСР Т. Глуханюк у своєму виступі наголосила на тому, що ресурси прийомної сім'ї потрібно визначати та враховувати для забезпечення стабільності життєдіяльності прийомної сім'ї та надання опіки дитині. Ресурси прийомної сім'ї зводяться до трьох складових: матеріальної, соціальної та психологічної. Матеріальна складова забезпечує економічний стан сім'ї, її доходи, умови проживання, наявність транспорту та певної техніки. Соціальний ресурс визначає статус у суспільстві, ступінь відкритості, адаптаційні характеристики, мобільність та способи проведення дозвілля. Психологічна складова включає особистісні характеристики членів сім'ї та комплекс притаманних батькам методів впливу, які базовані на знаннях, вміннях та навичках ефективної взаємодії з дітьми. Таким чином, чим більшими ресурсами володіє певна сім'я, тим ефективнішим буде її вплив на формування всебічно розвиненої особистості і подолання наслідків емоційної депривації прийомних дітей.

Про стилі батьківської поведінки та їх вплив на процес формування особистості дитини присутнім розповіла Н. Соломон, практичний психолог Снятинської  ЗОШІ І-ІІІст. Вона констатувала, що найкраще адаптуються діти авторитетних батьків. Тому важливо, щоб саме цей стиль батьківської поведінки як найбільш ефективний та продуктивний для реалізації таланту дитини, практикувався в родині. Саме ця модель закладає в дитині найбільш гармонійну систему соціальної поведінки, яка дає їй можливість реалізувати себе.

Г. Козлюк, практичний психолог Болехівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 виконавчого комітету Болехівської міської ради,  окреслила основні компоненти усвідомленого батьківства у майбутніх усиновителів.

У ході роботи творчої групи учасники презентували розробки тренінгових занять з власного педагогічного досвіду за допомогою моделювання та відеопрезентації.

Засідання завершилось “круглим  столом”, під час якого було вироблено єдину структуру майбутнього навчально-методичного забезпечення тренінг-курсу.

Додати коментар

Захисний код
Оновити