На сайті:

На сайті 122 гостей та відсутні користувачі

Проектування педагогічних умов для розвитку дитини

18.10.12

Сучасна школа повинна допомогти учням відчути себе впевненими на ринку праці, уміти адаптуватися до соціальних змін і криз у суспільстві, бути психологічно стійкими, розвивати здатність до самоорганізації. Це вимагає пошуку нових форм організації навчально-виховного процесу.

Однією з найперспективніших складових освітнього процессу є проектна діяльність, яка створює умови для творчого саморозвитку та самореалізації учнів, формує всі необхідні компетенції: полікультурні, мовленнєві, інформаційні, політичні та соціальні. Регіональним центром Інституту обдарованої дитини НАПН України був зініційований  трьохденний захід, тренінг «Упровадження проектних технологій в навчально-виховний процес» для педагогічних працівників Тисменицького району.

Завданням тренерів Нижник Ольги, Дутчак Алли, Клімковської Світлани, працівників обласного Івано-Франківського інституту післядипломної педагогічної освіти, було ознайомити кожного вчителяз основними напрямами впровадження сучасних інформаційно-комунікативних технологій в навчальну діяльність, сформувати вміння розробляти навчальні проекти, створювати веб-сайт, публікацію, презентацію тощо, ознайомити з основними сервісами Інтернет та прийомами роботи з ними.

Учасники тренінгу не лише оволоділи базовими комп'ютерними навичками, але й навчилися збирати та аналізувати інформацію, синтезувати нові знання, ефективно співпрацювати  між собою, підвищили свій професійний рівень.

Вчителі вважають, метод проектів може знайти застосування на різних етапах навчання і виховання, ефективність тоді вища. Докорінно змінюються відносини в системі вчитель-учень: учень визначає мету діяльності –учитель допомагає йому в цьому; учень відкриває нові знання – учитель рекомендує джерело знань; учень експериментує – вчитель розкриває можливі форми і методи експерименту; учень обирає – учитель сприяє прогнозуванню результату вибору; учень активний - учитель створює умови для прояву активності; учень несе відповідальність за результати своєї діяльності – учитель допомагає оцінити отримані результати і виявити способи удосконалення діяльності. Це збагачує роботу й самого вчителя.

За переконанням тренерів даного заходу, на часі важливість роботи з проектами, саме вони дають прогнозований, конкретний результат, а також і вчителям, і учням надається можливість підвищити інтерес до вивчення окремих предметів, орієнтуватися в інформаційному просторі, критично мислити, оволодівати комунікативними навиками спілкування, та вчитися працювати в команді, вирішувати можливі конфлікти, брати відповідальність за вибір рішення, аналізувати результати діяльності.

Як показують напрацювання, хвилюють учасників такі проекти, які пов'язані зі здоровим способом життя, дослідженнями історико-культурної спадщини Прикарпаття, з поглибленим вивченням окремих аспектів навчальних предметів, формуванню пізнавальної діяльності учнів тощо.

Отриманий вчителями досвід буде мати продовження у навчальних закладах району в застосуванні його в навчально-виховному процесі та навчанню своїх колег, учнів, технології проектування.

 

 Оксана Микитин

Завідувач регіонального центру

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити