На сайті:

На сайті 88 гостей та відсутні користувачі

Стан та перспективи впровадження інклюзивної освіти в області

31.01.14

DSCN3705 1

30 січня 2014 року на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся обласний семінар працівників відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), Р(М)МК, ІМЦ, відповідальних за координування діяльності запровадження інклюзивного навчання з проблеми «Стан та перспективи впровадження інклюзивної освіти в області».

Мета семінару - аналіз стану впровадження, визначення проблеми та   накреслення перспективних напрямів організації інклюзивного навчання в області.

Перед учасникам семінару виступили:

Марія Мрічко, заступник начальника управління освіти і науки департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді і спорту облдержадміністрації, розкрила питання ролі та функцій методичної та управлінської служби під час організації інклюзивного навчання.

Ірина Опалко, головний спеціаліст відділу загальної середньої освіти департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, ознайомила присутніх із проблемами та викликами в організації інклюзивної форми навчання.

Наталія Глинянюк, старший викладач кафедри педагогіки та психології ІФОІППО, у своєму виступі акцентувала увагу на сутності поняття «інклюзія»; наголосила, що інклюзивне навчання дітей з особливостями розвитку визначено як одну з інноваційних форм здобуття освіти неповносправними дітьми.

Оксана Волошин, завідувач відділу інклюзивного та інтегрованого навчання лабораторії управління та організації освіти ІФОІППО, розкрила особливості організації навчально-виховного процесу в закладах, де практикується інклюзивне навчання, а також ознайомила зі змістом роботи вчителів загальноосвітніх навчальних закладів, які працюють з дітьми із особливостями психофізичного розвитку.

Галина Іваночко, завідувач обласної психолого-медико-педагогічної консультації, виокремила роль та функції роботи ПМПК під час організації та впровадження інклюзивного навчання.

Досвідом своєї роботи з інклюзивною дитиною поділилась Мар’яна Пуканюк, асистент учителя Пасічнянської ЗОШ І-ІІІ ст. Надвірнянської районної ради, яка окреслила специфіку роботи асистента вчителя у класі з інклюзивним навчанням та особливості співпраці з учителем класу.

Учасники та керівники семінару проаналізували стан впровадження інклюзивного навчання, накреслили перспективні напрями організації інклюзивного навчання в області та напрацювали методичні рекомендації щодо особливостей роботи педагогів загальноосвітніх навчальних закладів у інклюзивних класах.

 DSCN3705

DSCN3707

DSCN3708

Додати коментар

Захисний код
Оновити