На сайті:

На сайті 238 гостей та відсутні користувачі

Використання інноваційних педагогічних технологій у виховній роботі класних керівників спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів

22.12.14

IMG 20141216 120200 1Важливу роль у соціалізації дитини відіграє шкільний колектив, а саме класний колектив і класний керівник.

Сучасний класний керівник основну увагу в своїй діяльності має приділяти особистості учня, допомагати і підтримувати у його саморозвитку, самовихованні, поєднувати уміння учителя-предметника, соціального педагога, практичного психолога, наставника, старшого товариша, здатного увійти в референтне середовище школяра. Також важлива варіативність у діяльності класного керівника в залежності від вікової групи учнів (підлітки чи юнацтво), типу школи (загальноосвітня – із традиційною формою класного керівництва при повному навчальному навантаженні чи нового типу – із звільненням – повним або частковим – від навчальних обов’язків). Класний керівник має проводити цілеспрямовану й ефективну виховну роботу з учнями, обрати правильну громадянську позицію, чітко визначити принципи, напрями, форми й засоби організації життєдіяльності в класному колективі.

Для того, щоб класні керівники шкіл-інтернатів обласного підпорядкування мали змогу узгодити свої дії, поділитися досвідом роботи в умовах спеціального загальноосвітнього навчального закладу на обласному рівні щорічно проводиться міжшкільне методичне об’єднання класних керівників шкіл-інтернатів обласного підпорядкування. Їхня мета – підвищення кваліфікації класних керівників, сприяння їм у самоосвіті та самовихованні, ознайомлення з досягненнями психолого-педагогічної науки та практики виховання, пошук найбільш ефективних засобів виховання.

Відповідно до річного плану роботи Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти чергове засідання методичного об’єднання відбулось 16 грудня 2014 р. на базі Калуської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 1 з теми “Використання інноваційних педагогічних технологій у виховній роботі класного керівника”.

Робота розпочалась із ознайомленням учасників засідання з навчальним закладом, специфікою їх роботи (С. Дзундза, заступник директора з навчально-виховної роботи). Теоретичні основи інноваційних виховних технологій та організаційно-методичні засади їх використання у роботі класного керівника школи-інтернату розкрила О. Риндич, методист лабораторії національного виховання ОІППО. З особливостями співпраці класних керівників та вчителів-логопедів в умовах школи-інтернату ознайомила присутніх Г. Сав’юк, методист відділу інклюзивного та інтегрованого навчання ЛУОО ОІППО.

С. Дзундза акцентувала увагу присутніх на діяльності класних керівників щодо впровадження інноваційних виховних технологій у Калуській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті № 1 (з досвіду роботи).

Зворотній зв’язок навчання підсумував практичний модуль, де учасникам засідання презентувалися виховні заходи: година класного керівника “Моя родина – України краплина” (М. Гринів, класний керівник 4 класу) та виховний захід “Україна в нас одна” (Л.Ошлапова, вихователь-методист, класний керівник 2 класу). До глибини душі зворушило, як мовою жестів діти, з вадами слуху, передали свою любов до сім’ї, родини, України; як класні керівники з любов’ю і турботою відносяться до вихованців, посміхнувшись, приголубивши поцілувавши… Бажання одне, щоб наше суспільство створювало якнайкращі умови для соціалізації цих дітей.

Підсумком роботи семінару став діалог між учасниками, керівниками семінару та господарями навчального закладу щодо формування готовності класного керівника до впровадження інноваційних виховних технологій.

IMG 20141216 120200

IMG 20141216 120029

IMG 20141216 113431

IMG 20141216 112324

IMG 20141216 111329

IMG 20141216 111152

Додати коментар

Захисний код
Оновити