На сайті:

На сайті 142 гостей та відсутні користувачі

Психологічні особливості формування та розвитку ціннісно-смислової сфери обдарованих дітей

19.10.15

2280 1113 жовтня 2015 року у співпраці з регіональним центром Інституту обдарованої дитини АПН України проведено семінар – практикум  для педагогів зі стажем роботи до 5 років (другий рік навчання)  на тему «Психологічні особливості формування та розвитку ціннісно-смислової сфери обдарованих дітей».

Оксана Микитин, завідувач  центру  зосередила увагу на тому, що саме гуманістичні теорії розуміння особистості вплинули на сучасні інновації в освіті.  Зовнішні орієнтири поведінки, поступово замінюється на формування внутрішніх регуляторів поведінки. Йдеться про ціннісно-смислову сферу.Оскільки всяка людська діяльність має три підсистеми: задум, реалізація і наслідок. Без задуму не може бути взагалі будь-якої осмисленої діяльності. Задум передбачає дати відповіді на запитання – що треба зробити (мета), як це зробити (план) і для чого, який сенс діяльності (цінність). Ціннісні орієнтації виконують роль вищого орієнтувального критерію людини в світі.

Старший викладач  кафедри  педагогіки і психології ІФОІППО Наталія Глинянюкпровела майстер-клас «Психологічні особливості формування та розвитку ціннісно-смислової сфери обдарованих дітей», на якому детально ознайомила колег з послідовністю проявів в формах свідомості особистості учня ціннісних орієнтацій. Йшлось також і про створення розвивального середовища через взаємодію педагога та учня.                                                             

В ході заняття педагоги визначили, що оптимальними для формування ціннісних орієнтацій учнів є такі педагогічні умови: організація та стимулювання рефлексивної діяльності учнів для орієнтації на ті чи інші цінності; і цим самим тренування совісті;розробка й упровадження спеціального курсу знань, що інформує про цінності; використання діалогових технологій під час роботи з  формування ціннісних орієнтацій; включення дітей в суспільно корисну діяльність.

Молоді педагоги прийшли до висновку, що важливим завданням роботи з учнями є формування світоглядних ціннісних структур особистості.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити