На сайті:

На сайті 170 гостей та відсутні користувачі

Семінар-практикум для голів методичних об’єднань учителів суспільствознавчих дисциплін

06.11.17

20171017 145643Нещодавно на базі Івано-Франківського ОІППО проведено семінар-практикум «Освіта для демократичного громадянства та прав людини як чинник миру» за проектом «Громадянська культура».

Учасники семінару опрацювали поняття: професійна компетентність, надпредметні та міжпредметні змістові лінії, демократичні цінності сучасний компетентнісно-орієнтований урок (викладач ОІППО, тренер швейцарсько-українського проекту Галина Гафійчук).

Сучасний урок – це урок демократичний, який проводиться не для учнів, а разом із ними і характеризує його не навчання словом, а навчання справою.

В практичній частині семінару педагоги самі стали учасниками демократичного уроку за темою «Конфлікт» (викладач ОІППО, тренер швейцарсько-українського проекту Х.Дуда) та моделювали компетентнісний, особистісно – орієнтований урок. Разом з майстер-тренером з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини і розвитку громадянських компетентностей в рамках швейцарсько-українського проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні - DOCCU Світланою Бондаренко учасники відпрацювали методики і технології конструювання компетентнісного уроку суспільствознавчих дисциплін.

Учасники відзначили, що результативність формування громадянської культури залежить від того, як педагоги стимулюють розвиток самоорганізації, самоуправління школярів, демократичного стилю взаємодії; сприяють формуванню критичного мислення, творчості й самостійності, усвідомленню власних світоглядних орієнтацій, які є основою життєвого вибору, громадянського самовизначення.

На завершення семінару-практикуму педагоги взяли участь в дискусії про роль вчителя у формуванні у школярів ціннісного ставлення до освіти та її ролі у побудові демократичного громадянського суспільства.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити