На сайті:

На сайті 100 гостей та відсутні користувачі

Опорний заклад освіти: реалії, перспективи

 22.05.18

Відповідно до угоди “Про співпрацю між Інститутом педагогіки НАПН України та Івано-Франківським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти” й програми експериментальних досліджень відділу економіки та управління загальною середньою освітою Інституту педагогіки НАПН України на 2018–2020 роки, затвердженої рішенням Вченої ради від 19 лютого 2018 року, протокол № 3 (тема: “Організаційно-педагогічні та економічні засади функціонування опорних закладів освіти як центрів управління в умовах децентралізації”; напрям: “Моделювання організації управління опорними закладами освіти різних структур в умовах децентралізації”), організовано дослідно-експериментальну роботу у 5 закладах освіти області.
Нещодавно у контексті теми дослідження на базі Манявського ліцею Богородчанської районної ради відбувся обласний науково-практичний семінар керівників експериментальних закладів освіти на тему “Особливості управління опорними закладами різних типів та структур в умовах децентралізації” за участі Мелешко Віри Василівни, кандидата педагогічних наук, доцента, провідного наукового співробітника відділу економіки та управління загальною середньою освітою Інституту педагогіки НАПН України, керівника напряму.
У заході також взяли участь: Оксана Мариновська, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту та освітніх інновацій Івано-Франківського ОІППО, директори та завідувачі методичних кабінетів (центрів), директори закладів освіти й освітніх округів Богородчанської районної ради та об’єднаних територіальних громад.
До учасників семінару звернулася Віра Мелешко, яка привітала з початком експерименту, висловила подяку про співпрацю, повідомила про тему та напрям експериментального дослідження, цілі, завдання, очікувані результати. Крім того, виступила з доповіддю на тему: “Особливості управління опорними закладами освіти в умовах децентралізації”.
Органічно доповнили доповідача інші науковці, зокрема, Оксана Мариновська, доктор педагогічних наук, професор (тема виступу: “Організаційно-педагогічні умови функціонування опорних закладів освіти: аспект прогнозування”), Людмила Келембет (тема виступу: “Децентралізація як основа організації управління опорними закладами”). Темі “Моделювання розвитку закладу в контексті нової української школи: проблеми і перспективи” присвятив свій виступ Богдан Білусяк, директор Манявського ліцею Богородчанської районної ради, Заслужений працівник освіти України.
Учасники семінару взяли участь у засіданні круглого столу на тему: “Особливості функціонування опорних закладів освіти різних типів в умовах децентралізації”. Було порушено проблеми: “Нормативно-правове забезпечення діяльності опорного закладу освіти”, “Особливості управління закладами освіти в умовах децентралізації”, “Взаємодія опорного закладу із закладами освітнього округу, об’єднаної територіальної громади” та ін.
В обговоренні питань взяли участь: Володимир Мельник, завідувач Богородчанського районного методичного кабінету; Василь Мохорук, директор районного методичного кабінету відділу освіти Городенківської районної державної адміністрації; Іван Тиніц, директор Войнилівського ліцею Войнилівської ОТГ; Ярослав Береговський, директор Росільнянського ліцею Дзвиняцької ОТГ та ін.
Учасники семінару висловили вдячність організаторам заходу та подали пропозиції до проекту Закону “Про повну загальну середню освіту”.

Людмила Келембет,
старший викладач кафедри
менеджменту та освітніх
інновацій ОІППО

Додати коментар

Захисний код
Оновити