На сайті:

На сайті 211 гостей та відсутні користувачі

ТРВЗ на авторському семінарі Парипи Н. М.

26.09.2018

У світовій педагогічній практиці існує цілий ряд технологій з розвитку творчого мислення дітей. Нинішні високі вимоги до якості навчально-виховного процесу у дошкільному закладі зумовили виникнення та впровадження ТРВЗ (теорії розв'язування винахідницьких задач). Основи цієї технології розроблені інженером і письменником-фантастом Г. С. Альтшуллером. На основі аналізу 40 000 патентів він виділив 40 стандартних прийомів вирішення винахідницьких задач.

 

ТРВЗ активно використовується в роботі педагогічними працівниками дошкільних закладів нашої області. Навіщо ТРВЗ прийшла в ДНЗ? Дослідження педагогів і психологів показали, що розвиток творчої уяви дитини, її фантазії досягає свого піку у віці 3-6 років. Зайве очікувати прояви таланту, коли можна цей талант виплекати, спираючись на певні закономірності його розвитку, – так вважають у ЗДО «Ромашка» м. Івано-Франківська (завідувач Стрипа Ірина Богданівна).


Учити творчості треба із самого малечку, оскільки навчати набагато легше, ніж переучувати, ламаючи усталені звички, – це аксіома педагогічної діяльності вихователя-методиста Парипи Надії Михайлівни. Педагог-новатор цілеспрямовано навчає дошкільнят творчості, опираючись на технологію ТРВЗ, яка має свої методи і прийоми:
-мозковий штурм;
-метод фокальних об’єктів;
-морфологічний аналіз;
-моделювання; метод лінгвістичний.
На авторському семінарі у ЗДО «Ромашка» м. Івано-Франківська Парипа Н. М. на власному прикладі продемонструвала творчий підхід до теми заняття, мотивацію кожного виду діяльності, ефект новизни. Більшість слухачів заходу (82%) назвали основною метою приїзду на семінар освоєння технології ТРВЗ. У своїх вхідній та підсумковій анкеті-оцінюванні вони назвали три найважливіших аспекти, які виявилися для них найбільш значущими у процесі роботи на семінарі, висловили задоволення від власної діяльності у мікрогрупах.
Методичний захід був зорганізований Івано-Франківським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти. Він став ще одним свідченням вагомого впливу педагогів-новаторів на професійну майстерність освітян.

У роботі семінару взяли участь координатор обласних авторських семінарів педагогів-новаторів, завідувач лабораторії педагогічного досвіду Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій Стрільчик Галина Дмитрівна і методист з дошкільної освіти цієї інституції Бабій Наталія Михайлівна.

Додати коментар

Захисний код
Оновити