На сайті:

На сайті 284 гостей та відсутні користувачі

Децентралізація в освіті: досягнення та виклики

20.06.2019

119 червня 2019 року на базі Центру розвитку місцевого самоврядування відбувся семінар з питань дослідно-експериментальної роботи «Управління освітою в умовах адміністративно-територіальної реформи». Організаторами даного заходу виступили ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Івано-Франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Івано-Франківський відокремлений підрозділ «Центр розвитку місцевого самоврядування». У семінарі взяли участь представники державних органів місцевого самоврядування, науково-педагогічні працівники ІФОІППО. Модератори зібрання: Любов Шелемей, проректор ІФОІППО; Марія Баран, радник з питань муніципальних послуг; Лілія Гунько, завідувач сектору взаємодії з ОТГ та опорними школами відділу по роботі із закладами ППО ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

До присутніх з вітальним словом та актуалізацією окресленої теми звернувся Р.Зуб'як, ректор ІФОІППО, кандидат педагогічних наук.

Виклики та досягнення децентралізації на Прикарпатті проаналізував Дмитро Дзвінчук, директор інститут гуманітарної підготовка та державного управління ІФНТУНГ, доктор філософських наук, професор, депутат Івано-Франківської обласної ради.

Лілія Гунько розкрила актуальні аспекти розвитку опорних шкіл в Україні та наголосила, що децентралізація – це, насамперед, перерозподіл ресурсів, фінансів та відповідальності за розвиток громади.

Цікавою та змістовною була робота з експертом із питань освіти Програми «U-LEAD з Європою» Сергієм Дятленком. Так, у ході тренінгу «Методика формування спроможної освітньої мережі» учасники зібрання проаналізували критерії формування спроможної освітньої мережі в умовах ОТГ, ознайомилися з моделями методичного забезпечення освітнього процесу, розглянули сучасні проблеми та можливості створення нового освітнього простору.

Представники органів місцевого самоврядування також обговорили наступні освітянські виклики:

• Підвищення кваліфікації педагогічних працівників: реалії та перспективи;

• Співпраця: влада, школа і громада;

• Опорна школа: від конкуренції до взаємодії, від опору до опори.

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити