На сайті:

На сайті 434 гостей та відсутні користувачі

Організація науково-методичного забезпечення та координування діяльності методичних служб Івано-Франківської області в умовах децентралізації

27.08.19

“Найдосвідченіший педагог ніколи
не повинен спинятися на досягнутому,
бо якщо не має руху вперед,
то неминуче починається відставання”
Василь Сухомлинський

Реформа децентралізації освітньої галузі зумовлює зміну орієнтирів функції науково-методичної діяльності. Якісна зміна діяльності методичної служби полягає, передусім, у цілепокладанні:

• не надання методичної допомоги, а створення умов для розвитку та вдосконалення педагогічної діяльності;
• не просто передача інформації, а створення гнучких інформаційних технологій для розкриття творчого вчительського потенціалу;
• узагальнення кращих практик організації методичної роботи, розроблення власних (авторських) методик діяльності.
У перехідний період в умовах децентралізації освітньої галузі, функція науково-методичного забезпечення професійного розвитку педагога Нової української школи концентрується у районних, міських методичних службах та переходить у відділи освіти ОТГ, де формуються нові моделі організації мережевої взаємодії.
Саме тому, з метою аналізу та вибору нових моделей організації науково-методичного забезпечення розвитку професійних компетентностей педагогів в умовах освітніх трансформацій, у п’ятницю, 23 серпня, працювала обласна (не)Конференція завідувачів методичних кабінетів, директорів методичних центрів, працівників, відповідальних за організацію методичної роботи в ОТГ.
З вітальним словом та інформацією про порядок підвищення кваліфікації педагогічних працівників у контексті сучасних викликів та напрямів розвитку освіти, звернулася до присутніх Любов Шелемей, проректор ІФОІППО.
Про особливості організаційно-методичного забезпечення І туру Всеукраїнського конкурсу “Учитель року 2020”, йшлося у виступі Галини Стрільчик, завідувача лабораторії педагогічного досвіду та етнопедагогіки.
Ольга Нижник, завідувач лабораторії управління та організації освіти, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій, магістр з управління ЗЗСО, у своєму виступі, розкрила основні освітні тренди 2019 року та кращі практики освітньої діяльності; також представила присутнім нового працівника лабораторії управління та організації освіти Лідію Максим’як, кандидата наук з державного управління, методиста лабораторії, котра буде координувати напрям науково-методичної діяльності з керівниками методичних служб та відповідальних за організацію методичної роботи в ОТГ.
Далі тривала робота у двох локація:
І. Моделювання науково-методичної роботи з педагогічними кадрами у 2019-2020 навчальному році (модератори: Алла Дутчак та Лідія Максим’як, методисти лабораторії), де були розглянуті альтернативні організаційно-функціональні моделі діяльності методичних служб області та особливості методичної діяльності в умовах децентралізації освіти в Україні.
ІІ. Емоційний інтелект: можливості розвитку (модератори: Людмила Підлипна, кандидат психологічних наук, директор ОЦППСР ІФОІППО та Оксана Хомин, методист ОЦППСР).
У підсумку, учасники обласної (не)Конференції взяли участь у професійній дискусії та окреслили власні напрями менеджменту методичних служб.

Додати коментар

Захисний код
Оновити