На сайті:

На сайті 163 гостей та відсутні користувачі

Особливості формування корекційного та інклюзивного освітнього середовища

30.08.19

В рамках обласної серпневої науково-практичної конференції на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулося засідання методичної майстерні завідувачів логопедичних пунктів, учителів-логопедів, учителів-дефектологів області. Проблемним питанням засідання було окреслити стан та перспективи корекційно-логопедичної роботи у навчальних закладах у 2019-2020 н. р. в умовах реформування корекційного навчання. Метою зібрання було визначити головні напрями діяльності вчителів-логопедів у поточному навчальному році та підвищити їх компетентність з діяльності фахівців корекційної освіти та використання корекційних методик в логопедичній роботі з дітьми.

Галина Іваночко, завідувач обласного ресурсного центра з підтримки інклюзивної освіти ІФОІППО, ознайомила з сучасною концептуальною моделлю використання Міжнародної класифікації функціонування – діти та підлітки (МКФ – ДП). Наталія Шеремета, методист обласного ресурсного центра з підтримки інклюзивної освіти ІФОІППО, акцентувала увагу на особливостях оцінювання учителем-логопедом мовленнєвого розвитку дитини з порушеннями мовлення.
У практичному блоці було проведено майстер-класи з досвіду роботи спеціалістів:
Наталія Татомир, учитель-логопед Калуського закладу дошкільної освіти «Ластівка» презентувала особливості застосування інтерактивних технологій в системі корекційної роботи учителя-логопеда з дітьми з порушеннями мовлення дошкільного віку.
Марта Стренчак, учитель-логопед Косівського навчально-виховного комплексу «заклад загальної середньої освіти І ступенів-гімназія-інтернат» поділилась власними напрацюваннями з використання прийомів наочного моделювання у логопедичній роботі з дітьми з порушеннями мовлення.


В ході роботи методичної майстерні працівників відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), Р(М)МК, ІМЦ, ОТГ відповідальних за інклюзивне навчання, директорів інклюзивно-ресурсних центрів районів, міст, ОТГ з теми «Особливості формування інклюзивного освітнього середовища у закладах освіти області в 2019-2020 н.р.». відбулося обговорення основних питань щодо організації інклюзивного навчання у закладах освіти області.
З питанням стану та перспективи розвитку інклюзивної освіти в області у 2019-2020 н.р. виступив Василь Палійчук, головний спеціаліст відділу дошкільної та загальної середньої освіти управління дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації. Особливості методичного супроводу інклюзивного навчання у закладах освіти області в 2019-2020 н.р. висвітлила Оксана Липка, методист ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти ІФОІППО. Про особливості використання спеціальних програм для дітей з особливими освітніми потребами у 2019-2010 н.р. розповіла Галина Іваночко, завідувач ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти ІФОІППО.
У практичному модулі власний досвід співпраці інклюзивно-ресурсного центру з управлінням освіти та освітніми закладами презентувала Віра Романишин, директор комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр в м. Рожнятів» Рожнятівської районної ради та своїми практичними напрацюваннями щодо використання інноваційних технологій у роботі вчителя інклюзивного класу поділилась переможець обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2019» Леся Павлюк, учитель початкових класів Івано-Франківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 7 Івано-Франківської міської ради.
По завершенні роботи було роздано напрацьовані інформаційно-методичні матеріали для роботи в умовах інклюзивного навчання.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити