На сайті:

На сайті 257 гостей та відсутні користувачі

Круглий стіл з питань викладання предметів духовно-морального спрямування

08.11.19

1 листопада 2019 року у Коломийському ліцеї №1 ім. Василя Стефаника проходив круглий стіл з питань викладання предметів духовно-морального спрямування, організований Громадською радою з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України.
З вітальним словом виступили: Володимир Бойцан, заступник міського голови; Володимир Марущенко, голова Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України, народний депутат України V-VI скликань, радник Міністра освіти і науки України; Ігор Гаврилюк, начальник управління освіти і науки Департаменту освіти, науки та молодіжної політики ОДА; Любомир Бордун, начальник управління освіти Коломийської міської ради; Кир Василій Івасюк, правлячий Архиєрей Коломийської єпархії Української Греко-Католицької Церкви; Архимадрит Феогнос Бодоряк, ректор Івано-Франківського Богословського інституту.
Оскільки метою даного заходу було ознайомлення з досвідом та сприяння викладанню предметів духовно-морального спрямування у закладах освіти Івано-Франківської області, обговорювались такі питання: стан та викладання предметів духовно-морального спрямування у закладах освіти; перспективи викладання предметів духовно-морального спрямування в контексті концепції Нової української школи; інтеграція предметів духовно-морального спрямування.
Заступник голови Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України, кандидат філософських наук, Юрій Решетніков презентував стан і тенденції викладання предметів духовно-морального спрямування в Україні. Оксана Сенчук, секретар Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України, координатор освітніх проектів духовно-морального спрямування Комісії Української греко-католицької церкви у справах освіти і виховання вела мову про цінності в освітньому процесі.
Галина Красікова, методист з базових дисциплін районного науково-методичного центру управління освіти Деснянської районної у м. Києві держадміністрації презентувала посібники для 5-9 класів за програмою «Християнська етика в українській культурі», а Віра Сучок, завідувач дошкільного навчального закладу № 4 «Казка» м. Южного Одеської області, член Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України, ознайомила присутніх з досвідом роботи закладу дошкільної освіти № 4 "Казка" м. Южного Одеської області з духовно-морального виховання дітей дошкільного віку.
о. Павло Захарук, протоієрей, учитель основ християнської етики Задубрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Снятинської районної ради, настоятель храму Почаївської ікони Божої Матері Православної церкви України с. Задубрівці у своєму виступі звернув особливу увагу на важливості присутності духовно-морального компоненту в освітньому процесі, а, насамперед, правди і любові. На ролі сім’ї, церкви і школи у релігійній освіті та вихованні дитини наголосив Віталій Хромець, ректор Університету Короля Данила, доктор філософських наук.
Досвідом ділилися Світлана Сміх, методист Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Світлана Оглоб’як, директор Раковецького навчально-виховного комплексу Богородчанської районної ради; Зоряна Подобінська, учитель основ християнської етики ліцею № 23 імені Романа Гурика Івано-Франківської міської ради; Світлана Попадюк, учитель початкових класів та основ християнської етики Яблуницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Яремчанської міської ради; Марія Гнатюк, учитель інформатики та основ християнської етики Коломийського ліцею ім. М. Грушевського, Голова Союзу українок Коломийщини; Оксана Воробець, вихователь дошкільного закладу, керівник гуртка з християнської етики «Ангелятко» (ясел-садка) «Росинка» Калуської міської ради; Христина Бойчук, вихователь Коломийського дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 14 «Світанок» та інші.
Учасники круглого столу напрацювали резолюцію стосовно співпраці Церкви, освіти, сім’ї, громадських організацій, присутності духовної компетентності у Новій українській школі та шляхів упровадження предметів духовно-морального спрямування у закладах освіти тощо.

Додати коментар

Захисний код
Оновити