На сайті:

На сайті 604 гостей та відсутні користувачі

ДИТИНА В СЕНСОРНО-ПІЗНАВАЛЬНОМУ ПРОСТОРІ

13.12.19

Сучасний світ потребує людей нової формації – з активною життєвою позицією, інноваційним типом мислення та готовністю навчатися впродовж усього життя.

Період дошкільного дитинства є унікальним, так як відбувається становлення й розвиток особистості, накопичення уявлень про навколишній світ. Саме цей час найсприятливіший для сенсорного розвитку дитини — розвитку її сприйняття та формування уявлень про зовнішні властивості предметів: їхні форму, колір, величину, розташування у просторі, а також запах, смак тощо. Значення сенсорного виховання в дошкільному віці важко переоцінити. Набуття сенсорного досвіду тісно пов’язане з притаманним кожній дитині пізнавальним інтересом до оточуючого світу людей, речей, природи. Зберегти та стимулювати природну цікавість дитини до навколишнього світу, збагачувати її сенсорний досвід, розвивати мислення – важливе завдання педагогів закладів дошкільної освіти.
Саме з метою актуалізації проблеми формування сенсорно-пізнавальної та математичної компетенцій через організацію різних видів діяльності дітей, пропагування ефективних шляхів її реалізації в освітньому процесі з дошкільниками 11 грудня 2019 року в актовому залі Івано-Франківського ОІППО пройшли традиційні щорічні обласні педагогічні читання. Це зібрало широке коло педагогів-практиків (вихователів, вихователів-методистів, інструкторів з фізичної культури), а також науковців, викладачів, відповідальних працівників методичних кабінетів відділів/управлінь освіти районів/міст/об’єднаних територіальних громад області.
З вітальним словом до учасників заходу звернулася проректор інституту Любов Шелемей. Вона наголосила на проблемі наступності між дошкільною та початковою ланками освіти щодо логіко-математичного розвитку дітей у контексті реформи НУШ.
У ході роботи було розглянуто ряд теоретичних і практичних підходів до реалізації проблеми сенсорно-пізнавального та математичного розвитку дошкільників. 
Любомира Калуська, кандидат педагогічних наук, автор комплексної програми розвитку, навчання і виховання дітей дошкільного віку «Соняшник» окреслила програмові завдання з розділу «Розвиток та виховання розуму», а також на прикладі твору В. Сухомлинського «Пташина комора» продемонструвала ряд прийомів закріплення сенсорних еталонів та математичних уявлень у дітей. 
Значну увагу у виступах педагоги приділили сенсорному розвитку дітей раннього віку, використанню педагогічної спадщини Марії Монтессорі (Любов Рига, вихователь Кропивницького ЗДО (ясел-садка) «Пролісок» Калуського району; Марія Луцюк, вихователь Рибненського ЗДО (ясел-садка) «Сонечко» Рожнівської ОТГ; Олександра Діка, вихователь-методист Городенківського ЗДО «Зірочка»).
Окремим блоком було представлено інноваційні методики, технології сенсорно-пізнавального та логіко-математичного розвитку дітей. А саме:
• LEGO-конструювання і методика «Шість цеглинок» (Галина Адамович, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій ІФ ОІППО);
• технологія «Кольорові палички Кюїзенера» (Оксана Демків, вихователь Цінівського ЗДО «Ромашка» Рожнятівського району);
• програма І. Стеценко «Логіки світу», логічні блоки Дьєнеша, ейдетика Г. Чепурного, картки-властивості З. Семадені, інтелектуальні ігри Нікітіних (Олена Ухман, вихователь ЗДО № 3 «Пролісок» Бурштинської міської ради);
• квест-технологія, «теорія вільних матеріалів» Симона Николсона (Ольга Філіповича, вихователь Верхнянського ЗДО «Колобок» Верхнянської ОТГ);
• програма «Навчання дітей гри в шахи» (Тетяна Мізунська, інструктор з фізичної культури ЗДО (ясел-садка) комбінованого типу «Золота рибка» Долинської міської ради);
• інтелектуальні ігри (Людмила Мінда, методист ІФ ОІППО).
Цінне прикладне значення мали виступи педагогів-практиків щодо використання у роботі з дітьми різних вікових груп дидактичних ігор та вправ на розвиток логічних і математичних операцій (Любов Яців, вихователь Підмихайлівського ліцею Новицької сільської ради); елементів «народної математика» (Оксана Куляк, вихователь ЗДО № 15 «Гуцулочка» Івано-Франківської міської ради); формування сенсорно-пізнавальної та математичної компетенцій дошкільника в різних видах діяльності (Ольга Когуч, вихователь дошкільного підрозділу Павлівського ліцею Ямницької ОТГ; Марія Урбан, вихователь Білоберізького ЗДО «Теремок» Білоберізької ОТГ).
Цікавими ідеями щодо створення розвивального середовища для логіко-математичного розвитку дітей у закладі дошкільної освіти поділилися Леся Кордибанюк, вихователь Коломийського ЗДО (ясел-садка) № 3 «Берізка» Коломийської міської ради та Юлія Марущак, вихователь Гарасимівського ЗДО «Росинка» Тлумацького району. Любов Мандзій, вихователь ЗДО (ясел-садка) комбінованого типу «Золота рибка» Долинської міської ради продемонструвала відеосюжет з використанням бізіборду в практичній роботі з дітьми. 
Завершилася робота підбиттям підсумків та врученням сертифікатів.

Додати коментар

Захисний код
Оновити