На сайті:

На сайті 126 гостей та відсутні користувачі

Нотатки з науково-методичної ради ОІППО в інтерпретації Віталія Півторака

11.03.20

06 березня в актовій залі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулося засідання науково-методичної ради ОІППО, на якій схвалювався передовий педагогічний досвід Павлів Ірини Василівни.
Це була своєрідна презентація педагогічно-методичної робітні філологині (спеціалістки вищої категорії, учительки-методистки, лауреатки районної та обласної премій – Костянтини Малицької, Мирослава Стельмаховича, заслуженого вчителя України) Ірини Павлів із Тужилівського навчально-виховного комплексу.
Фаховий арсенал-досвід «Інструментарій учителя-словесника як умова успішної професійної діяльності» колежанки-педагогині наснажений аналітично-пошуковим огромом особистісної діяльності, себетворення й себезростання. Усі, хто були причетними до вивчення (Наталія Уманців, завідувачка лабораторії суспільно-філологічних дисциплін, методист ІФОІППО; Галина Стрільчик, завідувачка лабораторії педагогічного досвіду та етнопедагогіки, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій ІФОІППО), рецензування (Віталій Півторак, спеціаліст вищої категорії, учитель-методист Калуської гімназії імені Дмитра Бахматюка, лауреат педагогічних премій імені Костянтини Малицької та Мирослава Стельмаховича, фіналіст Всеукраїнського етапу конкурсу «Учитель року – 2005», міський координатор освітнього геймифікованого проекту «Відкривай Україну», тренер «SPARE Energy Hub» і Всеукраїнської програми для демократичного громадянства «Демократична школа», член робочої групи МОН України з оновлення навчальної програми з української літератури для 5–9 класів) та апробації (Наталія Карман, спеціалістка вищої категорії, учителька-методистка Академічного ліцею Івано-Франківської обласної ради) зійшлися на думці, що авторські дидактико-педагогічні засоби І. Павлів – це не лише констатація її власних напрацювань (не літопис діяльності, не демонстраційний показ нанизання методичних прийомів, форм), а ДИДАКТИЧНИЙ ДОВІДНИК-ПРАКТИКУМ ІЗ ОСНОВ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ ДЛЯ УЧИТЕЛЯ-СЛОВЕСНИКА, який «підтягує»-наснажує до віртуоззя, а не «згодовує» методичним фастфуддям розманіженого підказковим ширпотреб’ям середньостатистичного працівника освіти.
Навчально-методичні видання Ірини Павлів – це взірець колосальної практики словесника щодо вироблення власного інноваційного стилю відповідно до найсучасніших фахових поглядів. Посібники відзначаються оригінальністю педагогічного мислення, концептуальністю, тому зацікавлюють філологічну громадськість України. У київському видавництві «Дивослово» вийшли друком такі навчально-методичні видання Ірини Василівни: «Розробки уроків з української літератури для 5 класу» (2014), «Уроки української літератури для 6 класу» (2015), «Уроки української літератури для 7 класу» (2016), «Готуємося до ЗНО: тестові завдання з української мови й літератури» (2016, 2018), «Уроки української літератури для 9 класу» (2018), «Готуємося до ЗНО: тестові завдання з української мови й літератури» (2019) (за оновленою програмою), «Уроки української літератури для 6 класу» (2020) (за оновленою програмою), «Уроки української літератури для 7 класу» (2020) (за оновленою програмою). Готується до друку посібник «Уроки української літератури для 11 класу». П’ять навчально-методичних видань схвалені комісіями з української мови й української літератури Науково-методичної ради з питань освіти МОН України для використання в ЗЗСО.
Науково-методична рада на одному диханні сприйняла цей методичний бенефіс калуської педагогині, яка в фаховому щоденні досягла творчого апогею, хоч досягненнями ніколи не хизується, бо занадто скромна. То наче про неї говорять віршовані рядки заслуженої вчительки України, філологині Калуської гімназії імені Дмитра Бахматюка Ліни Стефанюк:
Учитель... Йому під ноги лаври треба слати.
Та він не хоче їх, не хоче честі й слави,
Бо він на службі вічної держави –
Держави Знань. Які там еполети?..
І нагород не треба, тільки думки лети,
Високі злети думки тих, кого навчає...
Най українно любомудриться Її і Наша творча спільноробітня!

Додати коментар

Захисний код
Оновити